__

__

土共終於發爛咋

原圖:Facebook  醒吓啦,香港人!UP for HK 

呢鋪好多人以為潮州辣妹又係講廢話, 查實佢係代表本地土共勢力、甚至中聯辦向香港人發爛咋!
佢所講的情況其實係基本法第十八條第四段:


全國人民代表大會常務委員會決定宣佈戰爭狀態或因香港特別行政區內發生香港特別行政區政府不能控制的危及國家統一或安全的動亂而決定香港特別行政區進入緊急狀態,中央人民政府可發佈命令將有關全國性法律在香港特別行政區實施。
十八條的啟動權响人大常委手上,而且沒有訂明香港周邊涉及戰事先可啟動。即係話只要中日開戰,又或時光倒流中蘇珍寶島戰爭咁遠都可以起得。到時莫講話班揸港去中聯辦班人應該會被以「煽動分裂國家罪」槍斃,長毛、以致成個社民連嘅人唔死都要坐。可見呢條條文訂得幾惡同陰濕!

但香港人也不需要坐以待斃,事關中共違反《基本法》第22條在先,小弟近日翻查過報章,早在2004年中文大學法律教授戴大為( Michael Davis)已經以廿二條向中共提出警告(2004年3月26日《蘋果日報《基本法》絕不蔑視民主), 而且謝偉俊响上個月底親口承認中聯辦為他助選,這更可謂「斷正」。亦即係話中共違反基本法在先,按常理也就失去行使權,大家可以仿傚一月一日往中聯辦的一群舉出《基本法》22條出來,基本足夠的。當然共產黨習性講「惡」,現時局面亦反映對港人「諸多要求,不肯就範」感到不耐煩而打算動粗。但美日安保條約,中日開戰將同時會牽動到英國;另根據2007年里斯本條約,BN(O)屬歐盟公民... 唔講咁多啦!

香港人係時候發揮你哋嘅小宇宙出來!

返回主頁

沒有留言: