__

__

不如盡快在香港重演六四

香港旗唔只搞到陳佐洱心絞痛, 終於由預計負責港澳事務嘅愈正聲發爛咋

RTHK 2013-03-06 HKT 22:10 俞 正 聲 據 報 向 港 澳 政 協 稱 香 港 有 人 搞 顛 覆
示 威 者 高 舉 港 英 龍 獅 旗 是 「 歪 風 邪 氣 」 , 又 強 調 香 港 不 能 成 為 顛 覆 大 陸 社 會 主 義 的 陣 地 和 橋 頭 堡 , 如 果 對 舉 英 國 旗 、 搞 港 獨 等 行 為 沒 有 鮮 明 的 態 度 , 任 其 發 展 下 去 , 後 果 是 不 堪 設 想 。
再睇埋今日多份報章都大篇幅報導, 證明呢一炮都發得相當凌厲


Photo from 陳淑莊's Facebook

正如《蘋果日報》嘅分析, 該是為23條立法鋪路。熟悉共產黨特性的都知道, 等咗15年已經係忍無可忍, 加上近年的示威都出現香港旗擺明落中共面, 點可能唔老羞成怒大發老四。若說成顛覆中央嘅計謀, 愈正聲真係憨鳩鳩玩賓周。香港地極其量咪又係嗌下「結束一黨專政, 建設民主中國」嘅口號咪算, 可有實際行動嘛? 只不過就係俾人落面嘅一枝旗, 代表住嘅就係「中國人無法取代西方列強」作良好的管治, 而所謂嘅「分裂」形態唔符合一黨專政完整統一嘅邏輯, 所以咪郁你囉。

愈政聲又提到「如 果 2017 年 普 選 特 首 , 出 現 與 中 央 對 抗 的 力 量 , 對 香 港 及 國 家 都 不 好 , 確 保 愛 國 愛 港 的 力 量 在 香 港 長 期 執 政 , 才 是 香 港 人 民 改 善 生 活 、 經 濟 平 穩 發 展 的 一 個 關 鍵 。」即係小弟响2月23日《蘋果日報》撰文「中共打算再拖普選」又開口中。如果共產黨真係覺得一枝旗係會咁無面的話, 唔該就攞塊鏡 (再唔係就疴篤尿) 照下15年嚟搞到香港似乜嘢樣吖。難聽啲講, 你班共匪靠班傀儡走狗攞著數咋仆街!!!

近期除咗香港旗海落鳩北京面之外, 「佔領中環」對於共產黨嚟講所接收到嘅訊號就係「香港打算反抗」「唔願意聽從中央指揮」;再加埋《進出口條例》封殺走私奶粉, 看在大陸人眼裏香港係一個完全唔受中南海操縱、任意妄為嘅不俏子, 應該要狠狠教訓一餐, 甚至消滅所有佢哋眼中嘅叛亂份子。《蘋果》報導中亦提及引述指「你實行搞動作,那是違憲的也是違法的,所以在香港確保有個愛國愛港的力量」, 說到違憲二字就請北京好好重讀基本法, 不過都預計都係只會睇到第18條而SKIPPED 22條架啦!

既然咁唔滿意, 不如就直頭即刻由深圳同廣州軍區調動一團坦克同裝甲兵團落嚟大開殺戒啦。再唔係大陸已經出埋論述文章《建议解散香港特别行政区政府,实行一国一制
仿照1959年解散西藏地方政府的成例,解散香港特别行政区政府,撤销香港特别行政区建制,实行一国一制,另成立中华人民共和国广东省香港市,重新选举产生香港市政府,废除香港现行所有法律,将全部内地法律和政治体制行政制度实施于香港, 取缔港元,解散香港立法会,香港终审法院,香港海关,香港出入境管制等一切自外于中国内地之外的机构和措施,将所有殖民地色彩的地名如维多利亚湾等名称完全更改,实现祖国神圣领土香港地区的非殖民化,将香港自外于中国的个性和特性完全清除,将香港降格为一个普通的广东省辖地级市,实行国家政令法律的真正统一,让香港真正实现回归,回归于中国人民,而不是目前这种名义统一,实质分裂,省不省,国不国的莫名其妙的状态。
亦既然成套「收復香港」嘅方法擺咗响度, 夠薑就出兵!! 不過請切記:
1. 香港嘅主權由英國轉移至中國係未經咨詢港人意願而成事, 缺乏足夠國際法理依據
2. 香港目前有大約300萬合資格BN(O)人士, 根據2007年里斯本條約, 可視為European Union Citizen
3. 由黃海至南海嘅軍事形勢

奉勸北京都係回到基本步, 返回《聯合聲明》的正軌。正如《蘋果》報導引述陳梓進表示「如果我哋香港人生活得好好哋,邊會有咁多人出嚟抗爭?」;甚至身兼支聯會主席的李卓人表示「高舉龍獅旗的市民只是覺得社會、政府管治不斷退步,才拿昔日旗幟來宣洩不滿,做法無可厚非」, 香港人要的只是97前的好日子!

綜合以上, 可以引證得到大陸方面上至中南海下至民間, 都認為《中英聯合聲明》係阻手阻腳, 甚至維持住古代封建思想認為香港不歸順是不合體統之事。再睇埋黃世澤重提對愈正聲嘅背景, 一個阿哥係投奔美帝嘅叛逆份子嘅人警告唔好分裂國家, 簡直笑話!!

返回主頁

沒有留言: