__

__

港中矛盾邊有咁易解

人大政協會議講啲乜真係無興趣理, 連成龍再有所謂金句, 眼尾都無望過。唯獨是共匪們同啲傀儡走狗對香港講乜就要留意, 始終切身尤關。
「限奶令」呢三個字已經搞出一堆屎出嚟, 縱使《進出口條例》的真相是「有許可證就能大批出口」,但對於習慣邏輯認定設限即禁的大陸民眾而言,帶得兩罐同禁運是沒有分別。莫講話微博、各大小網上討論區齊聲炮轟港人無良心,甚至話「你斷我奶,我斷電斷你的水,看誰捱不過」, 更是官方喉舌《環球時報》猛烈攻擊。大陸人點睇呢件事, 唔係梁啟智你條微博有轉發接近四萬次就以為可以說道理。有幾多無微博、無轉發嘅鬧爆,甚至轉發之後另插一刀吖..... 做人不要這麼鍾欣桐吧!


回到政協, 今日政治局常委俞正聲出席港澳政協委員聯組會議, 會後幾隻傀儡走狗當然搵記者傳話。其中無綫新聞就提到港中矛盾嘅問題
俞正聲:香港需要不同團體支持政府施政



如果以上對譚耀宗仆咪嘅CAP圖係對俞正聲嘅說話無引述錯誤的話, 共產黨對港中矛盾嘅理解就最少犯下三大錯誤:
1. 上海係中共管治嘅城市, 香港係聯合聲明下嘅特區
政治地位的不同就起碼衍生出護照的不同, 按目前基本法24條情況, 蝗蟲產卵攞的是特區護照, 去上海生就仍然係中共國護照, 兩者有幾大分別唔駛再打字大家都會明白;而且生育有關的政策衍生對兩地的影響亦有所不同。上海生咗, 但因為父母戶口唔係嗰度, 都要返去父母戶口所在城市/鄉鎮生活、讀書;香港生咗表面上亦係, 但必須要加上大陸人對「香港」呢兩個字嘅崇拜, 所以必然會加劇香港嘅社會負擔;

2. 增加床位之說更見無稽。我唔知上海點加, 但香港連起天水圍同東涌醫院都拖十世, 唔知譚耀宗點去變啲床位出嚟。更是談到「上海生平啲嘛」呢個講法, 即係再次證明共產黨嘅思維邏輯除咗錢還是錢 + 權力。那便引伸到第三個大錯誤;

3. 港中矛盾不單純粹於雙非孕婦、搶奶粉, 亦唔單只係過量大陸旅客導致迫爆, 呢啲有形嘅問題, 而係衍生到本港社會秩序朝負面發展嘅變化、香港社會文化被大陸劣質惡習入侵等嘅無形嘅問題。要不是第二所指嘅思維邏輯嘅盲點, 就是中共認為殖民進行之必須所以唔理呢啲嘅情況。

另外要提嘅係民建聯話去深圳了解「了解內地打擊水貨活動的情況」
無綫新聞 - 田北俊建議「一簽多行」改「一日一行」



好明顯依家有人想反轉老屈香港人, 即係好似啲左膠曾經講過「你老豆老母都係大陸移民落嚟所以你都係蝗蟲」嘅手段, 意圖以拖港人落水嚟化解件事, 但過去已經證明失敗收場仲會俾人鬧爆。更可笑嘅係「一日往返廿六次」。由上水站入閘起計過晒深圳邊防出口, 無拖住行李一程都要接近20分鐘, 然後先可以返轉頭, 即係要接近每小時先可以一次來回;東鐵綫每日行駛17.5小時, 要達到搓奶勤嘅26次即係要兩小時出入三次。打一個好粗鄙嘅比喻:你對住個惹火尤物响屋企都唔得啦!

好希望搓奶勤好似我哋一班人當年測試高鐵上廣州咁, 瘋狂地一整日只在上水同羅湖口岸之間出現達成呢個數字目標。作數都有啲譜吖, 唔該!!!!!

由此可見, 中共同媚共政客對解決港中矛盾問題都係用錯方法。但正確嘅做法又會响大陸引發其他嘅問題出嚟, 尤其是新

返回主頁


沒有留言: