__

__

重開渡輪吧

地鐵又壞車,今次又係「重災區」將軍澳綫
《蘋果日報》即時新聞 17:04 訊號未修復 將軍澳線班次續受影響

將軍澳的城市規劃比當年的屯門更垃圾,既缺乏區內就業而產大量離開區域工作的通勤人口,但交通設計就得一條隧道同寶琳道,搞到日日塞車;更可能港鐵大股東是特衰政府而對巴士服務閹得就閹,搞到地鐵日日迫爆。結果一壞車就成個將軍澳對外交通癱瘓咁滯。

政府聯同巴士公司陸續向十八區區議會提交「路綫發展計劃」,其中將軍澳區再來大整頓,計劃包括取消往返坑口經尚德至中環的692隧巴;將93A及95M 合併但取消非繁忙時間往觀塘碼頭的一段服務。睇到呢度筆者得出兩個結論:迫將軍澳區居民一定要幫襯政府作為大股東的港鐵,同埋搾乾觀塘碼頭渡輪服務「配合」郵輪碼頭啟用對觀塘海濱的土地升值。

93A及95M 除咗服務將軍澳地區之外,問過居於觀塘的朋友,佢話有唔少秀茂坪曉麗苑、協和街一帶居民往返觀塘工廠區、碼頭都係乘搭93A,取消非繁忙時間往觀塘碼頭的服務會構成影響。其實目前觀塘碼頭係有渡輪往北角及西灣河。我曾經乘搭過往北角的渡輪,15mins 完成,地鐵真係輸到趴咗响度!

又或者可以解釋到特衰政府就係要扼殺渡輪嚟維持地鐵嘅優勢。但係地鐵已經迫爆、將軍澳隧道連埋過海隧道又塞到阿媽都唔認得,仲要取消巴士綫迫居民去使用已經迫爆嘅地鐵,係呢個仆街政府先至做得出呢啲仆街事!

筆者久不久會經過九龍城碼頭,幾乎每次都發現有新渡輪嘅雙體船停泊。


睇返新渡輪的公告

雙體船的設計航速可達24-25knots;目前維港航速限制15knots (2000年6月29日政府公告:新船隻航速限制七月一日實施)。

那作粗略計算:
天星小輪的航速係7 knots,航程時間係5-7分鐘;北角往返九龍城渡輪航速係9 knots,時間13分鐘;
請教過小輪愛好者,昔日中環至觀塘的小輪航速應該係8-9knots,總航程約45分鐘,但因為啟德機場導航燈而要繞道至鯉魚門折返,大約多出10分鐘, 即係淨航程約35分鐘

即係話,即使採用新英、新忠、新傑三艘普通雙層小輪行走觀塘至中環的話,航程時間大約30-35分鐘(不能全程全速航行,只能用70-80%,即10knots左右),對比港鐵行車時間.....

即使將從碼頭走回畢打街一帶比較從地鐵月台走回地面的時間, 其實相差不遠。

但如果用上雙體船行盡15knots 的話,預計再快10分鐘左右。如果收費唔超過$11,仲唔「殺晒」呀!
當然,有好多人會拗「搭船限時限刻」唔方便。但其實唔少習慣乘搭渡輪的市民,例如居於黃埔花園、翔龍灣、偉恒昌新邨的市民養成預計好時間的習慣,的確方便過搭隧巴。筆者還記得Once upon a time 荃灣有船往返中環係未試過返工遲到!

政府及巴士公司表示取消692的原因是因為擠塞而未能滿足市民對服務的要求,何不就擴充接駁至觀塘碼頭的巴士服務,讓將軍澳地區、觀塘半山的市民享用準時、保證有得坐的小輪服務,同時紓緩地鐵的迫爆及隧道的擠塞?或者港鐵一日仲係上市地位,一日都只會是天方夜譚!

延伸閱讀
(舊文重溫) 2011-1-11 交通運輸事務委員會 《合理使用過海隧道顧問研究報告》公聽會

返回主頁

沒有留言: