__

__

國陣玩嘢, 後果自負

馬來西亞大選舞弊依然嚴重, 淨選盟多年來提出要求使用點墨以保證唔會重覆投票, 結果選舉委員會聲稱色素可保持一星期但竟然可以用酒精洗甩;更痴線嘅係票站係選民攞選票前先塗手指, 但如果咁而整污槽咗選票又當廢票。幽靈選民繼續肆虐, 不少照片、影片上載, 當地人民狼夾狠地將佢哋喝走、甚至打走, 以為可以改善, 點知最嗱咋嘅手段响夜晚點票發生。多個點票處發生突然停電數分鐘, 然後又多咗幾個票箱出嚟。其中被揚晒出嚟有彭亨州文冬, 有披上民聯嘅環保鬥市黃德對訣國陣的廖中萊, 本來黃德應該以近千票差距勝出, 點知停電幾分鐘就多了八箱票, 黃德「倒輸」約400票。懷疑類似情況還有柔佛州拉美士選區, 有「咸虫」蔡細歷個仔蔡智勇對決民聯拉瑪克里。咸虫仔一直落後2000 - 3000 票, 最後以多出約350票勝出。


民聯領袖安華已經宣佈拒絕承選舉結果, 並表明搜集到不少舞弊證據, 待稍後再作公佈, 但呼籲人民保持冷靜同刻制。

我嘗試聯絡當地的朋友了解, 佢哋話的確有好多呢啲消息, 而且係集中發生鄉郊嘅選區, 即係話事件應該屬實。
消息傳到過嚟香港, 好多人大叫「有無搞錯」。查實呢啲手段响大馬政治史唔係新鮮事, 不過今次做得太揚, 加上Bersih 運動引起公民意識抬頭, 就變得更加過份。這也同時使港人想起「一屋七姓十三人」等的事件, 更有人想到共產黨對17/20年的安排其實又何會同出一轍, 結果有人整咗張咁嘅圖放上Facebook 並呼籲換成header


5月3日有近300名居港馬來西亞公民組團返國投票;類似小弟呢種因為馬共同中共合謀做嘅好事而在香港的大馬華裔亦都唔少, 估計有數以十萬。作為老家古晉嘅我, 或最低限度一個有良知嘅人, 我想到下一步要做的事, 就是這個

大細SIZE 剛好可用於 Facebook 的「封面」

如果再加埋香港有民主意識的人作出支援, 然後馬華、民政黨知道今次係大選其實係「用完就掉」而同UMNO反枱的話, 阿JIB哥你諗定想比起蒙古女粉碎多幾多倍都唔怕

總之, 奉勸巫統精精地好跪低, 呢鋪公民意識抬頭之下玩啲咁嘅嗱喳招數, 後果唔係你想像得到

返回主頁







沒有留言: