__

__

香港該全力推動使用生物柴油

過去既有從政策研究、營業車經營, 甚至從賽車角度談論過柴油車嘅好處, 甚至可謂對柴油車推崇備至。不過好多人仍然認為柴油車係空氣污染最大元凶, 包括小弟認識的一位美麗依然的前新聞主播, 結果我以「恭喜你成功被政府洗腦」回應, 搞到佢哭笑不得。如果想再深入少少了解我對柴油車的論述, 可以去找 2009年9月號的《TOP GEAR 香港版》同2011年2月出版的《香港巴士回顧2010》


柴油車的好處其實好多, 今次唔講機械而集中於環保角度, 柴油車的廢氣排放比起電油車更低,筆者就呢啲觀點過去幾次攞足資料去立法會的公聽會上與環保署官員(特別係助理署長莫偉全)拗到火紅火綠, 就是要炮擊政府十多年來的誤導。佢哋呢啲誤導最大得益者, 其實就係庫房同油公司。事關柴油車嘅耗油量比電油車低約30%, 以每升除稅價約$11及約$6.0 燃油稅計算,涉及每年「億億聲」公帑同油公司收益。一個貪錢嘅政府怎會不編造故仔欺騙市民!

就在「維護公帑收入」及「油公司利益」之嫌疑下,柴油車可帶來的第二個好處也遭到忽視,所指的就是Bio-Diesel 生化柴油。昨日《蘋果日報》「地溝油妙用 齊齊打爆油缸」報導,香港有三間生化柴油公司,但製成品卻是遠銷歐洲或僅供政府車輛使用。呢件事咪反映咗政府手腳不協調,又或者報導尾段「ASB總裁Anthony Dixon指出,政府推動電動車,但從未談及生物燃料」,第56期「陽光時務」訪問我提到「當其他國家都只在試驗而只有中國先咁大力發展電動汽車」, 係咪又是一個政治任務睇嚟都不言而喻架啦。

Bio-Diesel 除咗報導提到「無硫」所以「應該會無黑煙」呢個好處之外, 响宏觀的環保理念上是有助減慢石油資源消耗。另外,5月25日响立法會同莫偉全陸恭蕙「打到飛起」嘅十五年車齡限制及資助換車計劃, Bio-Diesel 同樣可以改善舊車嘅廢氣問題。筆者一位在英國的朋友有部舊款「油渣Benz」,但忘了是「火水燈」的W115 還是W123(很多年沒聯絡了),但記得他每週(定每月)都到一間Fish & Chips 店收購炸完食物的食油, 然後直接注入油缸使用 (當然還是要加一些油站的柴油)。最近跟在香港而也認識他的朋友知道,他這輛「錢七」車子依然安好。


      Benz W115 series                   Benz W123 series

所以,政府實在無理由不推動,而不推動的唯一解釋就係為咗S兩楝!

延伸閱讀
審計署繼續為霸權政策抬轎
的士業嘅謀生困局
賽車運動的背後意義
施政報告車齡限制計劃

返回主頁

沒有留言: