__

__

旺角龍記

依家响旺角真係無嘢好食, 唔係集團式經營就係「食嚟食去都係嗰啲」嘅茶餐廳。女人街兩側嘅食店又係唔知點咁, 所以我都好怕响旺角搵食。

近期「旺角搵食」話題, 離不開龍記結業在即。
小弟幾呀年前都已經隨家人、親友去食過, 當然知道係好嘢。早陣子睇見排晒出龍, 真係諗到香港人永遠係咁「賤格」, 唔到臨尾唔去緬懷, 遇上記者扑咪就講兩句「好食, 好唔捨得」。香港搞成咁, 呢啲態度不無成因。






前兩日路經, 咁啱又肚餓, 又咁啱見無人排隊, 就入去「緬懷」一下。牛腩同雲吞水準依然, 雲吞係Old style 細粒嗰隻, 雲吞皮比「乒乓波」的薄。其實雲吞麵舖最緊要係湯底同埋麵質, 今次去食, 唔知點解個湯底淡咗 (唔是味精味啦~~), 但麵質真係一流, 完全無鹼水味,夠爽口。好多麵舖真係做唔到, 低價嘅當然唔得, 就算貴嘅都唔一定做到。

問咗「龍嫂」LAST DAY 係29JUL, 仲想幫襯就趁早。但更期望一如蘋果日報報導 「十弟義芳說,休息一個月後,會考慮另起爐灶」。不過共匪治區蝗蟲肆虐炒高晒啲租金, 睇怕都有排等咯!!

返回主頁

沒有留言: