__

__

不要再說「包容同胞」

香港班大一統左膠成日以猶如希特拉嘅血統論,指中港本事同種同宗同根,一日到黑叫香港人要「包容同胞」
今日馬來西亞《東方日報》鄭聲和以加拿大的情況去評論馬來西亞嘅情況
可點擊放大

套用返嚟香港,呢七個論點已經足以K.O. 班包容撚:

  1. 大陸人相信嘅係「親近權貴拉關係得到更多好處」
  2. 大陸人相信嘅係「後台實力」同「勢力」,簡單啲講就係「邊個惡就邊個贏」
  3. 大陸人相信嘅係「人人要包容佢哋」但係建基於「中國人受幾百年來受盡委屈,所以要包括佢哋依家惡晒」。班包容撚講過「香港避過祖國好多劫難,係時候要為成就民族大業付出」,可謂同出一徹
  4. 大陸人受盡「大一統思想」,只信奉「非我族類,其心可誅」。只有集體行動,不容個人獨立自主
  5. 大陸人相信「有錢大晒,無錢係因為你無本事」
  6. 大陸人認為「大自然值幾多錢? 破壞咗咪拎錢出嚟再整過」
  7. 大陸人根本不知自由為何物,只知以金錢、權力得到控制權。只有靠惡才可改變

所以,中國人同香港人(以97年劃界)根本係兩個徹底不同的族群。睇住中共政權以各種統戰手段去改變香港嘅價值觀,尤其是透過人口輸出與及經濟手段,必須制止之餘,班大一統左膠嘅立論亦係必須徹底砍殺。要「包容同胞」、「促進祖國發展」就請遷居深圳河以北嘅共匪治區,不要拿香港的福祉作籌碼。

返回主頁

沒有留言: