__

__

十五年車齡限制隨時係「大茶飯」

立法會環境事務委員會於今日下午開會,討論「淘汰歐盟四期以前柴油商業車輛」計劃,即係「換車資助」+ 「十五年車齡限制」。其中換車資助方案回應部份業界要求提供資助比例,總預算由100億「加碼」至117億。

呢個計劃响5月25日舉行過公聽會,會上我同環保署助理署長莫偉全打到飛起。莫偉全當日不斷提出理據話換車係唯一方法:
  1. 專利巴士以外嘅車種難以加裝/改裝「尿素鼓」(對應我以施政報告提出的質疑)。我就回應「貨車底盤嘅空間比巴士更闊更多,即係根本更容易處理」
  2. 有個別車種,例如輕型貨車的未必可以加裝「尿素鼓」。我就回應「咁就更換引擎吧。英國、美國、澳洲都有咁做,亦證實可行」。
    佢再話「問過車廠同代理,回覆『不可行』」。我就回應「覆你話得做少幾多生意呀,涉及龐大利益梗係回覆話唔得啦。政府應該自己做純技術研究,唔係出咁多糧俾你莫偉全做乜」
  3. 有啲車齡太舊唔能夠加裝「尿素鼓」或更換引擎。我就回應「我問過一個SCR (即「尿素鼓」)嘅供應商,佢話「舊到一部用吉拿引擎嘅珍寶巴士都可以改到,但做PROGRAM SETTING要花相當多時間」;另外就以一部車齡35年的退役中巴MCW運往澳洲後「將二戰後設計嘅吉拿6LXB更換上美國環境局EPA11標準嘅CUMMINS ISBe6.7 220ps」
結果當日公聽會會議主席何秀蘭要求當局提交有關研究加裝「尿素鼓」或更換引擎的研究報告,但到今日都仲未見到。

其實當局身上嘅疑團就係「點解有個平嘅方法都能達到目的而偏唔用,而一定要用個貴嘅方法」。相信大家都覺得好吊詭吧!!
換車資助+強制換車,最大得益者當然就係汽車代理。政府係咪進行利益輸送,簡直係一條小學雞程度嘅問題。至於有無官員會涉及貪污,呢個就「留名食花生」吧。

另一個吊詭嘅情況,就係支持換車嘅運輸業經營者,既不顧代理商過去都有「襯火打劫」加價嘅歷史,另一方面就不斷要求政府加碼。
加價構成的購置成本影響是「人人有份」,但點解支持換車的人「衰過兩次」(07和09年)今次仲要「重覆錯誤」? 除了$$之外,可有其他嗎?

就算不提中共嘅殖民入侵計劃,即係「咁啱得咁蹺」舊年10月開始「放風」前後「中國重汽」貨車就宣佈進軍香港市場;與及共匪响今年1月14日公佈的《機動車強制報廢標准規定》車齡限制又是與當局的「15年」。以上兩個疑團都足夠證明成個計劃係「鬼到唔鬼」啦。

所以前日就向環境事務委員會提交書面意見
但立法會秘書處又疑似玩嘢,遲遲不上載至今日會議議程網頁。直到今早致電秘書處交涉之後不足一小時就出現了。

呢個計劃涉及到公帑可能遭受貪污挪用、與及小本經營者的生計問題,所以絕對唔可以俾佢展開。

延伸閱讀
《蘋果日報》交通新政的利益輸送
施政報告車齡限制計劃
審計署繼續為霸權政策抬轎

返回主頁


1 則留言:

zero chan 說...

完全同意! 根本就係好擾民!想小本經營者死! 當中仲影響埋汽車維修業! 影響好深! 得益只有商家佬