__

__

綜援案引爆社會炸彈

今朝早「新移民綜援案」終審法院裁定「來港七年才可申請違反基本法第36條」嘅消息,在Facebook 洗版的情況,可不只是平時會談論政事的人,就以我個人為例,不少平時唔會SHARE 新聞、唔會談論政治嘅朋友都鬧到拆晒天,即係話呢件事繼電視牌照之後, 又一宗辣著全香港人嘅事件。

點解牛頭角順嫂街市買魚佬點解會咁慶,不外乎一般市民大眾對「新移民攞綜援」的觀感就是他們好食懶飛、嚟香港只係貪圖福利。呢個觀念唔係你孔令瑜講幾多好話可以扭轉。再加上近年港中矛盾問題,尤其是雙非孕婦搶床位、搶奶粉尿片,更使一般港人對大陸人 (包括新移民、遊客) 嘅觀感進一步惡化。由此可見,佢哋今次真係火山爆發。

睇返判詞同重溫返基本法第36條,的確無「永久居民」嘅字眼


又相對第44及67條有關行政長官同立法會議員嘅參選同組成有寫「香港特別行政區永久性居民」,純粹從法律觀點角度,判決係正常。成單case 反映住嘅就係《基本法》存在漏洞,但到底係共匪「陰鳩」香港人,或是當年班草委睇漏眼,依家嘈都無意思。又循法律角度去講,正確嘅做法就係修改《基本法》。但從莊豐源案引發基本法24條嘅問題,共匪連同香港班媚共政客走狗一直都話唔可以修改,即係話形同修改無望。

另一方面,綜援問題涉及到本港社會福利資源問題,這就自然地使市民引伸「交稅俾呢班蝗蟲貪」嘅想法。但目前單程證係由共匪治區進行審批而香港只能來者不拒。即係話另一個根源問題就在單程證嘅審批,而正確嘅做法,就係奪回審批權。但同樣地,共匪都係睬香港人有味。

兩個可以解決問題嘅辦法,共匪和港共都應該係唔會做架喇。甚至乎共匪們呢一刻沾沾自喜,篤定殖民大計可以進一步推行。但另一方面,普羅市民一下子未必意會到呢個核心問題,所以遷怒於法院和大陸新移民係好正常。亦即係話民情進一步升溫,可以話到咗危險邊緣。而如果佢哋明白一切源於共匪的話,爆起上嚟就唔係人咁品。所以事到如今,各社會意見領袖應該導正民粹,清楚指出問題所在,以使這一下嘅爆發能夠對準中共匪幫和港共傀儡政權,好多事情(包括政改)都能夠使香港增加籌碼同共匪拗手瓜。

至於何匪喜華、工黨、左賊之流對新移民嘅態度,其實响Facebook之外根本就沒有收視率,亦同時會因為今次嘅民情升溫甚至爆發而同時被殲滅,所以可不用花時間去同佢哋鍵戰。
都係嗰句:在香港從政/論政而不為港人考慮是荒謬的。

返回主頁

沒有留言: