__

__

中共侵略殖民香港

相信好多人睇完今日《蘋果日報》頭條即刻想爆粗,心諗「呢個政府係咪痴撚線架,叫啲窮人去大陸住」。
而我第一時間諗起嘅係呢條仆街



無錯,就係2011年1月25日《文匯報》── 現為地產基金公司Bricks & Mortar Management主席、當時為瑞銀投資研究部董事的王震宇回應「窮人買樓/住屋困難」的驚世名言:
「低增值人士」應該離開香港
騰出空間讓高增值人士來港

《蘋果》嘅報導,絕對可以理解為將呢條仆街當日所講嘅轉化成實際行動,更加係共匪對香港的侵略殖民換血大計,依家就赤裸裸的呈現响港燦眼前!

一講到「中共殖民香港」,啲左賊就會話「大家都係黃皮膚黑頭髮嘅中國人,根本就係殖民」......
咁就先研究返下謝志峰起題都用嘅「同文同種」呢個講法吧

普遍港人對「殖民」一詞的理解該還僅集中於18世紀開始歐洲多國到美洲、非洲、亞洲的殖民行動的「異族侵略」(Racial aggression),當然還包括英國要大清帝國割讓香港。但近三十年來的學術研究均提出「殖民」或「侵略」並非單指種族之間的土地侵略和迫害人民,更該延伸至「族群」(ethnic group) 之間的侵擾 ,2000年後有更多這類研究。參照吳澤霖主編的《人類學詞典》,「族群」所指是一群有共同語言、文化、習俗、價值觀的群體;以至在英國編撰中學及大學教科書學者Andrew Heywood的《Politics》,更有詳盡的說明。
講到語言、文化、習俗、價值觀...... 共匪治區屁民同港燦根本就兩個世界,呢個唔駛再拗架喇!
所以,「香港人」和「中國人」根本就係兩個不同嘅族群!

好吧,啲左賊、大一統硬膠、讀「國民黨特色中史科」上晒腦...... 係都要拗「黃皮膚黑頭髮」,然後死都要話香港人與中國人是同文同種嘛......1994年出版的《The History and Geography of Human Genes》指香港、廣東、廣西、福建南部,與及越南,响基因上最接近的,並該是古代百越人的後延;至於湖南以北嗰啲泛稱「中原人」,啲基因係Totally different,即係是另一個人種。
結論即係無論從「族群」或是「民族」角度,「香港人」和「中國人」都是兩堆唔同嘅人來的。
左賊、大一統硬膠、讀「國民黨特色中史科」上晒腦...... 嘅友仔仲想點反駁!

如果將共匪响香港所做嘅,同歐洲殖民史進行對比,會發現很多相似甚至相同之處。
例如「壓縮原住民生活」,啲乜膠僱主聯會等連年出口術壓低薪酬升幅,打工仔人工加極都追唔上通漲;港共傀儡政權响多項生活尤關的政策,例如房屋、交通,都向大財團傾斜,以至地產霸權的形成,生活條件變得惡劣等因素。葡萄牙殖民巴西期間,使出多種經濟手段壓迫原住民;
又或是及美洲和非洲的殖民史中,迫使原住民成為奴隸,該可對照當今普羅市的生活苦況吧!
還有的,這些歷史上同時有着誘使甚至迫使原住民遷往偏遠地方,該能對照報導所提及的「南沙計劃」,與及港共官員動輒著港人北上發展,和著長者遷居至廣東省的「生果金廣東計劃」

明晒啦掛?!

文化侵略當然唔少得普教中、簡體字招牌、大陸用詞(如美國維珍尼亞州變成弗吉尼亞州),就同荷蘭殖民印尼時期有點相近

人口換血更加唔駛講啦。單程證嘅目的,家陣係港燦都明白。鼓吹中港跨境婚姻的輿論、「家庭團聚」免秤身家
對比西班牙入侵菲律賓期間,不斷強姦當地婦女成孕進行種族清洗......即係話,共匪將西班牙人強姦女性,轉化成向港男(特別係窮撚中坑)進行誘姦

再將「政策向大財團傾斜」的問題放大,更會發現不少財閥都與中共有關連,從最「疏離」的僅有在中國投資,到最「親密」的當上人大、政協,可以見到中共如何透過提供利益或鎖定關係,驅使財閥們在港執行經濟手段壓迫港人。
還有的,中共貶低香港的國際地位,例如規定國際場合上一定要加「中國」响「香港」前面;壓低港人的自我價值,最明顯嘅例子就係「要不是中央政府你香港完蛋」。就與日本殖民韓國、台灣時所做的十分類似

更不得不提,東江水、大亞灣供電、新界東北發展計劃鏟除香港農業、旅發局只會找來中國客源......,就是要迫使香港要依賴中共,貫徹「迫使殖民地依賴殖民主」這個殖民主義的總綱領。
由此可見「中共殖民香港」之說不單成立,中共更是集各家之大成而壞事做盡

前蘇聯加盟共和國又好、新加坡馬來西亞又好,以至巴勒斯坦又好,歷史引證著驅逐殖民者絕不能手軟,或最低限度要擺出強硬姿態。面對野蠻的中共匪幫,港燦們等死抑或當睇唔到......
我要講嘅講撚晒,你哋自己諗撚掂佢!!

返回主頁



沒有留言: