__

__

政改爭拗,共匪其實依家「震過貓王」

習匪派欽察張匪德江南巡鵬城,除咗接受689和政改福祿壽覲見之外,還接見香港六大商會代表新民黨自由黨經民聯,仲有范婦人梁匪愛詩和譚匪惠珠。但咁多個單位向本港傳媒披露的會面內容,除咗「唔會有公民提名」呢個共通點之外,個個都有不同。總體而表面上都係「點嘈都唔會俾無公民提名」,「要幫手反佔中」同「繼續凡事向錢看」。但字裡行間,會發現一些玄機。


同范婦人見面,就話唔希望香港政改原地踏步
在中共的盤算,就是落實一場「能預計結果的假選舉」,如果拉倒今次政改,唔只即係又要玩多五年,仲更加係出醜於全世界之前,俾人睇清楚中共係走數之王,乜面都無晒!
此乃中共第一驚

仲有就係范婦人稱「 2017 年 的 普 選 並 非 最 終 目 標 」,再加上新民黨引述「不 是 所 有 泛 民 都 『 不 愛 國 愛 港』 」 ,盲嘅都睇到係拉攏民主黨、湯家驊等人,實行「拉一派、打一派」嘅統戰手段。
中共唔係唔知政改方案能否通過的關鍵就係民主黨、湯家驊等人,但亦知道呢堆友依家承受緊香港的民情而來的巨大壓力,唔係咁容易就範。所以就先行「釋出善意」
此乃中共第二驚

同六大商會見面時,就正面評價689,又話支持佢做特首
呢番話,其實係共匪買保險 ── 萬一真係要原地踏步,至少攬住689呢個水泡,仲可以繼續操縱香港嘅政局
此乃中共第三驚

至於「幫手反佔中」的聖旨,關鍵在於近80萬的投票數字所反映的民意。雖然,共匪慣性用上「仲有620萬人反對」呢啲演繹手法,但心底裡豈不知道,對比2011區選及2012立法會選舉結果,這場「違法假公投」的威力所在!而且正如小弟7月15日於《蘋果日報》撰文提到的「大批港人一同『犯法』也是民意授權下進行」
還有的,張匪其實都只係繼續以「唔會接受」,「犯法」、「暴力」等言詞回應「公民提名」、「佔中」等。這可理解成根本無力招架港人的訴求和行動。
此乃中共第四驚

接續落嚟會發生的,估計會是軍方勢力的威嚇。但只要熟悉中共的特性,就知道一切都只係無力還擊而只能作發爛咋而已。至於「攬住一齊死」嘅擔憂,緊記共匪們緊張佢啲錢多過香港係咪中國領土,就知道如何能輕鬆一點面對。

後記:周融搞乜膠反佔中簽名運動,剩係「防止重覆投票」機制簡陋到無人有,比6.22公投有更大更大嘅漏洞,要吹到投票數字有700萬容乜易吖。所以根本就唔駛理。亦真係唔駛勞氣,見到佢就只需要問佢:
你咁愛國,做乜當年申請居英權呀? 你本BC 護照响邊呀?


有朋友試過,佢即閃開

返回主頁

沒有留言: