__

__

港獨有乜唔得!

「香港獨立」或簡稱「港獨」不單是中共欲去之而後快,或作為批鬥遮打革命的名詞,在香港本地政壇也視為禁忌,原因不單是怕變成中共針對對象,更是從1980年代的「民主回歸」發展到近年好一句「建設民主中國」口號之下成為一個大逆不道的話題。

不過,無論中共、港共、土共以至泛民,對呢個議題從來都不敢公開對應,極其量也只在網上大咀砲,而講嚟講去都係嗰啲論點。那就來一次自問自答




共匪篇
香港就是中國嘅地方,不容分割出去
你都痴線嘅!乜嘢叫中國嘅地方不容分割呀?海參崴、伯力、外興安嶺唔係中國地方呀?駛唔駛問下死過翻生嘅江澤民呀喂!

香港自古以來就是中國嘅領土
你都痴線嘅!1911年10月10日之前地球上有邊度叫中國呀?

中國就係五千幾年歷史嘅國家
你都痴線嘅!你咁堅持中史所教嘅1911年10月10日之前地球上係有中國呢個國家嘅,叫習近平立派兵去哈薩克、吉爾吉斯、土庫曼、阿富汗、伊朗,收復呢啲响公元1271 - 1368年期間嘅中國領土!

如果唔係英國佬賣鴉片毒害中國人,香港就唔會有百幾年唔係中國管治
你都痴線嘅!差佬拉極都仲有人賣K仔忽得搵大錢,你唔食?! 賴英國佬喎,不如搵問米婆,召道光皇帝上嚟問下佢做乜咁鍾意索五石散,跟住自己食埋鴉片一份吖!

三條不平等條約就是無效
你都痴線嘅!打敗仗條約就是不平等,咁日本依家叫要攞返台灣,德國要佔領返捷克、波蘭、匈牙利都得啦!

要不是中央恩賜香港,還有吃的喝的要不是祖國供應,你們完旦了
要不是以前港燦帶油帶米大熱天時著十幾件衫過關,你們餓死冷死啦!要不是香港賣的奶粉,王光亞個孫女都無奶飲呀!
米是泰國的,雞翼豬扒是巴西的;又要不是「發展就是硬道理」,香港有足夠菜田,駛鬼啲乜春供港菜場呀!

香港人就是中國人,所以香港就係中國嘅
你都痴線嘅!無綫報新聞個差妹利君雅,拍戲嗰個阿差喬寶寶,成日扮警察嘅死鬼佬布偉傑同河國榮,仲有蝦仔嗲哋嘅賈思樂、荳芽夢嘅露雲娜......係咪中國人呀?! 搭城巴見到個司機係巴基嘅你咪上車吖笨!
(頭盔:「助語詞」絕非侮辱佢哋,全因對住共匪係需要咁講嘢)
小弟仲可以伸多兩腳:我有1/4婆羅洲土著血統,咁我係咪中國人呀?毛澤東夾埋陳平、仲有周恩來夾埋蘇嘉諾蘇哈圖呃咗去建設偉大社會主義祖國,後來又被趕出嚟香港嗰幾十萬又係咪中國人呀?

總之香港是中國的,你們唔滿意就走
你都痴線嘅!香港你哋架?! 咁滿意共產黨領導國家嘛,但點解唔响返「祖國」生活而要嚟香港吵吵鬧鬧呀!習近平啲仔女都係美帝英帝國籍的,你唔叫佢哋返去「祖國」?!

泛民篇
香港同中國從來都係關連著的,所以香港唔應該分裂出去
你都霎憨嘅!香港响1842年1月26日出現於地球之上,1911年10月10日之前地球上無一個國家叫中國,點樣從來都有關連呀!

如果唔係鴉片戰爭,然後三條不平等條約,香港就唔會落响英國殖民手上
你都霎憨嘅!英國佬賣鴉片就要食架喇!咩叫「不平等」呀?! 日本同德國都係戰敗國,咁日本攞返台灣,德國恢復捷克、波蘭、匈牙利嘅主權,咁好唔好吖?!

香港回歸咗祖國,香港嘅政制發展要考慮埋「內地」嘅因素嘛
你都霎憨嘅!香港人買唔到奶粉嘅時候,祖國有無顧過香港嘅情況呀?!考慮乜鬼因素呀?聯合聲明白紙黑字都唔駛跟呀?依家共產黨走數你唔去鬧,反而叫香港人忍?個腦唔舒服就去檢查下啦!

香港回歸咗祖國,香港嘅政制發展就係要嚟推進國家走向民主
你都霎憨嘅!中國裡面嘅人要唔要民主,關香港人屁事呀!你唔叫蘇格蘭人要建設民主英國?唔去叫加泰隆尼亞人建設民主西班牙?咁在意「建設民主中國」,遷居深圳河以北啦!

香港回歸咗祖國,中央就唔會俾香港離開架啦
你都霎憨嘅!民主係從下而上授權,呢啲嘢你哋成日講架喎,等中央「俾?」咁即係好似等皇帝奏准啦,咁仲講乜嘢民主呀,你哋過主啦!

香港咁細,無可能獨立囉
你都霎憨嘅!新加坡仲細過香港

新加坡係被迫獨立,無得咁比較喎
你都霎憨嘅!新加坡係公投自決離開英國,咁你哋有無要求過香港要人民自決吖?!
係被迫獨立,但獨立後嘅發展勁過祖國馬來西亞多多聲喎,咁你哋當睇唔到架?!

香港無一個好似李光耀咁嘅人,點獨立呀
你都霎憨嘅!你哋唔識做李光耀架?? 大一統上腦唔願做就過主啦!仲有呀,社會上可能有人想做又識做李光耀,但你哋班大一統上腦嘅人阻住晒呢仆街!

香港唔能夠無咗「內地」呢個靠山,市民唔駛食咩
你都霎憨嘅!二戰後香港嘅發展成亞洲四小龍,有幾多係靠「內地」呀?! 工廠造啲貨出口去中國架?就算你係都要諗住東江水,點解唔諗海水化淡廠呀?平過東江水呀!

總之香港唔能夠同中國分開啦
你都霎憨嘅!乜嘢叫做唔可以分開呀?東帝汶要永遠俾印尼欺負架?愛沙尼亞拉脫維亞立陶宛趁蘇共倒台獨立就大逆不道呀!


延伸閱讀
香港獨立? 咪玩啦!

返回主頁

1 則留言:

我是香港人連線 說...

全心全力支持Jacky的港獨主張. Jacky所言發人深省,道出港人的正義心聲. 我們堅信港人主張港獨的權利不容剝奪.
我是香港人連線 http://www.hkfront.org