__

__

馬來西亞5.13暴亂46週年

好多港燦唔會知、唔記得今日係馬來西亞5.13暴亂46週年

呢單嘢嘅背景正正就是種族不和。巫統利用「馬來人優先」使馬拉人同華人長期面和心不和,撈政治油水的確係仆街。

而呢期成日出嚟狂轟首相納吉 (Najib。記住,馬來西亞馬新社發出嘅官方中文譯名係「首相」,無塊「布」) 嘅前任首相馬哈迪 (Mahathir),最為港人熟知嘅事當然係1998年屈安華搞基轟佢落台。除此之外,佢亦係其中一個煽動5.13暴亂嘅主事人。5.13暴亂嘅政治目的,就係老馬係夾埋納吉老豆、第二任首相拉薩 (Najib Abdul Razak) 轟第一任首相東姑拉曼落台。
所以馬哈迪絕對係大馬政壇仆街中之極品,亦係馬來西亞走向真正民主、種族融和嘅最大絆腳石。




有了解過星馬政治嘅都清楚巫統嘅仆街之處,但「黃皮膚黑頭髮」嘅華人嘅責任亦不容抵賴。响巫統大玩種族主義、沙文主義嘅同時,華人社群一係只係識搞對抗,例如推行以中文教學為重心嘅獨立中、小學,強調小農奴隸基因之認祖歸宗,借同鄉會聚合「自家人」建立勢力;一係就例如馬華公會、民政黨呢類有如香港嘅民建聯、自由黨埋共匪堆咁,痴埋巫統度同班馬拉佬一唱一和、一黑一白,美其名爭取華權益,實際係為自己利益。

新馬分家之後,人民行動黨馬來西亞支部成員整合組成嘅民主行動黨,响種族問題上又係唔爭氣。既無李光耀嗰種智慧、膽色同巫統拼過,就算同李光耀同期出身嘅林吉祥到今日都無呢啲氣魄;又無採取適當方法盡全力推動Malaysian Malaysia 多元種族平等公民社會價值觀。加上黨內有一啲有如香港民主黨楊森、張文光呢啲仆街响度搬弄事非搞三搞四 (最出名莫過於霹靂州支部主席倪可敏)。搞到依家仍然唔湯唔水。

5.13歷史,加上馬來西亞同新加坡嘅社會及經濟發展對比,對於黃皮膚黑頭髮就是警告訊號。唔放下大一統觀念、小農奴隸基因,就必定死路一條。

柔佛州蘇丹上星期無端端出嚟話應該推動英語教育,加埋醞釀中的砂朥越主權公投,仲有杜可風拍攝馬來西亞第一部閩南語電影《海墘新路》,呢啲細眉細眼嘅事情,馬來西亞解體遲早嘅事。

返回主頁

沒有留言: