__

__

中共玩民族主義玩出禍

港中矛盾其中一個爭拗點,就是「香港人=中國人」。可是每一次爭論,香港呢邊都會搬出非華裔,尤其是南亞裔出嚟,打到共匪一仆一碌。甚至乎喬寶寶太太未能取得中國籍身份無法申領特區護照事件,或是小弟總會搬出「南洋愛國僑胞」、娶台妹坡妹問題,將共匪打到去馬利安那海溝去。「香港人是由多元族裔組成」呢個說法,根本就係唔駛拗嘅事實。

但世界杯外圍賽香港同中共編入同一組,匪區搞咗張咁嘅海報出嚟,我就完全笑爆咀!




點解? 因為等同於將共匪一方成日民族主義上腦,老屈「香港人就是中國人」的論點來一個徹底推翻!!
試問愛港力、吳秋北、陳廣文、周融.......之流,以後繼續以「香港人就是中國人」嚟煽動輿論呀,就拎返呢張海報出嚟K.O. 佢哋罷就啦!

最過癮莫過於香港足總即刻整張咁嘅「改圖」出嚟回應


正體漢字之外,刪除香港前面嘅「中國」,簡直嚟一個大秒殺。

今鋪共匪唔單只玩出禍,仲親自承認香港人仲有黑皮盧同白皮膚,直情送無限發子彈俾港獨派同歸英派有排用。真係食花生食到爆晒瘡都仲有大把有得食。

照估計,共匪應該會死雞撐飯蓋話玩引蛇出洞。但睇返往績,每一次呢啲Argument,香港人都係以玩膠方式回敬,搞到共匪唔識接招。
香港人點都受過「西方列強」薰陶,個腦一定比匪區屁民強勁。想學返一招半式嚟回敬香港人嘅膠力,睇得明寰宇膠事錄《法國反對2歐窩打老紀念幣?比利時出2歐半!》入面到底係乜嘢一回事先再講啦!


後記:我另外諗起1985年5月19日香港踢贏中共之後北京發生騷亂。同今次事件一樣,講到尾都係「中國人」無理有鬥唔過「小香港」。留名等睇歷史重演!

返回主頁

1 則留言:

Patson Lai 說...
網誌管理員已經移除這則留言。