__

__

香港要獨立,最難嘅係港燦個腦

要是香港無可能獨立,中共匪幫駛鬼一見香港民族黨出現就發晒癲。


香港要獨立 (或歸英後成為有如獨立領地),最大嘅困難唔係中共發晒癲,唔係中共有屠殺唔歸順嘅軍團;唔係有支教民「建設民主中國」,唔係有左賊要大愛包容「同胞」;亦唔係香港無管治人才、無防衛軍隊,而係從一般教育所領受到的。

中學中史科強調「大一統」都唔駛再多講,又回想返下「西史」科,講「國家」嘅內容,都係神聖羅馬帝國、鄂圖曼帝國之類「超大碼」嘅物體,17-19世紀「分而治之」嘅演變,都係幾乎零著墨。就導致普遍港燦 (尤其是30歲以上) 腦袋裡「國家」嘅概念構想,一定係帝國模式嘅「幅員遼闊」。即是「大一統」裡面嘅「大」。

就是見香港「豆腐膶」咁嘅SIZE,唔符合「幅員遼闊」呢四個字,下意識就即刻否定香港獨立嘅可能性。再加上從中史科所領受到香港同「中國」嘅關係尤如骨不離肉,認定香港同「中國」不該分離。然後的先到對中共暴政嘅懼怕心理。

港燦嘅國家概念而認為香港無獨立可能,同男人成日怕自己條啫啫SIZE滿足唔到女伴 (除咗真係細到牙籤仔),其實係同一樣無鬼謂嘅多餘顧慮。或者客觀啲講,小弟過去都提及過新加坡、盧森堡、列支敦士登呢啲例子,就證明SIZE同「國家」兩個字根本就無關係。

要解決港燦呢重顧慮,真係要極漫長嘅時間。撇除局勢已經唔容許嘅因素,要加快消減呢個影響因素,新加坡絕對係手到拿來快靚正嘅論述基礎來源,不論經濟結構、政治制度、資源運用、國防軍事都係。但過去三十幾年以來,香港人對新加坡嘅認識太少,而且太多誤解、錯讀,唔單只搞到好多論述工作嘅效果嚟得好慢,仲搞到共匪不斷借呢啲誤解,甚至是扭曲歷史、顛倒是非去「搞破壞」。

要熟識新加坡、以至涉及其中嘅馬來亞歷史和政治,唔可能一朝一夕就能做到。但最底限度要做的,就是要放低那些誤讀,同埋就是「洗腦式」的認定「SIZE 仲細過香港1/3都獨立得到」。

延伸閱讀
港獨有乜唔得!
香港獨立? 咪玩啦!


返回主頁

沒有留言: