__

__

機電工程署同消防處解釋下好喎


共匪黨軍救護車 ZG 7009 有何用途已經夠耐人尋味,成架車外觀顏色、標貼,連同呃嚟用嘅生命之星,同消防處現時所用的一模一樣之外,從外觀鑑定的車輛規格,都是平治Sprinter 516CDi 配波蘭BAUS AT 建造的車廂。

可但是,歐盟自1989年六四北京大屠殺之後,向中共實施軍備禁運。而根據EC No. 428/2009 文件:
- dual-use items that are - or may be - intended for use with military equipment in an embargoed destination
- dual-use items that may be intended for use as parts of military goods illegally obtained

意即「任何可能轉作軍事用途的民用設備」,都係禁運項目之內,即是話共匪黨軍係根本無可能循正常途徑買到一部 100% 歐盟製造貨品。

呢部車 (甚至可能仲有而未被發現) 嘅來歷唯一的可能性就是透過港共買入。方法是消防處提出要買車,機電工程署根據設備要求編寫招標書並進行招標。但訂購數量會是比消防處要買嘅數目+1 (甚至加更多),多出的就是將會轉交予共匪黨軍用;又或是招標書內的數量不變,消防處-1(甚至減更多)「獻身」予共匪黨軍。不論加還是減,車輛運抵香港後是先交到EMSD 做驗收,完成後先轉交俾有關的部門。程序上可即時交俾共匪黨軍,但這就隨時alarmed 歐盟而「出事」;比較可能的是跟足程序先掛上A字頭車牌,使有齊全記錄 of 呢批車係消防處使用,然後相隔一段時間,哪管是一日或一星期,就將部車除牌轉交俾共匪黨軍變成ZG 7009。

順帶一提,港共公安部最近買入Iveco Daily 而不再是平治 Sprinter。


據悉是2014-9-28港共公安射催淚彈同打算開槍之後,歐盟不動聲色地將香港公安部納入禁運令名單,而平治為免觸犯禁令,無再入標港共公安部嘅訂車Tender;而Iveco 香港代理商以為執到寶,但點知中標後send 訂單去意大利就 alarmed ,而結果成批車只能以零件運往南京依維柯工廠裝嵌再赴運來香港,港共公安部變相「愛祖國,用國貨」。

因此,我個人唔太相信仁孚行、德國平治香港分公司 (Mercedes-Benz HK Ltd.) 夠膽做呢單deal,始終觸犯歐盟禁運令係可以執笠收場。從種種跡象反映,機電工程署及消防處的確係最大嫌疑。BAUS 有公報香港消防處訂購60部救護車,EMSD / 消防處一係就公報晒呢60架車嘅底盤號碼 (該是W字頭,17 digits) 同對應嘅A字頭救護車車牌釋除疑慮,一係就直接認咗佢「為求向共匪主子獻媚不惜冒犯歐盟」。如若為求脫身,就供出共匪黨軍乜水或是689叫叫幫手買。否則,消防處準備步港共公安部以後「爆炸都要用」都唔怕。但就同時連累埋聖約翰救傷隊都可能無得再買歐洲出品救護車。

返回主頁

1 則留言:

William Tung 說...

可否譯左做英文 再sent 去BBC theguardian 同歐盟 請佢地跟進下