__

__

蠢唔係罪過 ~ 黃俊傑

本文為2016立法會選舉候選人推薦 (選舉廣告)

今屆立法會選舉推薦名單第二個,我揀佢。

可能大家會想同我講「你唔係呀,要唔要去養和做4D腦掃瞄呀」;又或者想話「佢接二連三做咗柒事,有黃台仰幫拖都連廢陶打唔贏......」。

無錯,佢真係可以話係青年新政幾乎最廢嗰個。但古語有云:蠢就最多要執手尾,心術不正嘅先至害死你。

雖然小弟係新界西的選民,同佢的接觸亦唔算多。但給我的印象起碼唔係飯桶的只圖一份高薪厚職可以做到永遠,總滲著一點有心為香港做事的「火」;另外就係「知道自己不足,希望能找到方法去進步」。可是青年新政的所謂原罪 ~ 唔向老鬼埋堆,無乜人肯指點迷津,沒找到實在的進步的方法。

再又掉轉講,你用見慣的老手表現的眼光去衡量一個新丁,莫講話從政進入議會,就是在一般的企業人力資源管理角度,期求一個新人可以做到任職咗五年、甚至十年經驗的員工,根本就係錯誤的管理思維。亦所以一直各方對 Kenny 的評價其實並不公平。

佢讀經濟出身,根底幾厚還是未知之數。但同佢交流過一些經濟角度的話題,起碼不是飯桶們大愛包容以外一味的死硬式左翼、或豉油檔的右派之名唯利是途之實。香港的經濟發展,正正就是需要有這一種思考能力的人。當然,佢能否做到還是unknown,但唔俾佢做又點知做唔做到呢?!

對比其他候選人,Kenny 的形象亦的確輸蝕。但議會選舉真的是因應候選人的相貎、身形、口才等表面東西嗎? 我還是那句:香港的政治生態、運作,一大堆Old Seafood 已無甚作為,那管是「飯桶」也是一堆垃圾,尤其是李卓人在工人權益的事情的仆街程度不亞於工聯會 (詳見延伸閱讀),割包皮只不過是彰顯住律師黨的擦鞋文化,只管盲衝做「鏡頭前的烈士」的村長更不想多講。

你唔俾機會新人,你永遠唔會知得唔得。但既然見到舊嘅都係廢,就該俾機會新的,起碼有一個Refresh 香港社會的機會。

延伸閱讀
職工盟、工黨同工聯會都係一樣仆街

返回主頁

沒有留言: