__

__

李光耀都俾人傳係馬共

飯桶左賊睇今日《成報》頭條應該睇到high過食忽得,以為可以瘋狂打落水狗。可但是政治嘅嘢係咁簡單,就唔會有練乙錚、李怡等前輩要寫咁多分析,又甚至再衰啲講,唔會有機會俾我呢啲地踎茂利一個月呃返少少稿費去飲餐茶啦。

我好少咁直接起題,原因係香港地太多「直咇腸」,包括飯桶、左賊。與其仲要你哋啲人慢慢用拎返初中學生中文閱讀理解能力去思考,真係嘥時間。



李光耀响1951年由英國劍僑畢業之後返到新加坡,係透過參與工會運動、以義務律師為工人爭權益起家。人民行動黨於1954年11月21日成立,創黨的不只是李光耀,仲有好些馬來亞共產黨的人,例如林清祥、方水雙等。直至到1962年9月1日主權公投前,套用飯桶左賊思維:李光耀同馬共過從甚密,根本就係共諜就係鬼。也的確,方壯璧等馬共在新加坡的頭目,不斷放風李光耀其實都信唔過,借行動黨之名掩飾都係共產黨云云。但結果,公投完成點票後第2日,所有真‧馬共都被政府以內部安全法拘捕收監。

《成報》如此說青年新政的「出生」
劉迺強的兒子劉方時任港大學生會主席,把在港大結織的同路人再帶到「香港社區網絡」搞活動,種下「青年新政」的種子。後來,青政的年輕人由新知舊雨組成。
但同時的,《成報》還提及
去年11月的區議會選舉前,曾傳出有人向青年新政開過一張「鎅票價目表」。若是挑戰較弱對手是20萬至40萬,挑戰較強的對手則可高達100萬元,當年以民主黨最受衝擊。最終誰有收錢、誰沒有收錢着實不得而知。
所指的就是後來被揭發的鄭永健賄選案。姑且披露一啲我所知嘅內情,係青政核心開會商量如何處理鄭永健呢件真共諜時,當然有人意圖包庇佢,但游蕙禎拍晒枱爆seed,堅持要報警,然後就由佢同巴治奧親身去警署,再跟住鄭永健被拘捕而事件曝光。

又是「中學生中文閱讀理解」,《成報》只講了整宗事件的前一半,沒寫出「報警」的結局,表面而言就是在抹黑。可但是,又是「政治嘅嘢邊有咁簡單」!

青政嘅身世係極度有問題,尤其是劉廼強呢件民主回歸論嘅最大推手。按照《成報》報導內容,由香港社區網絡到青年新政,該是張曉明指揮劉廼強去收兵,想要一班後生仔女受指揮去達到張曉明個人佔據香港嘅政治目標。但青政嘅「成長」過程,就如民建聯、工聯會入面一樣有著一少拙唔受劉匪或張匪嘅指揮嘅人,而鄭永健事件反映住青政逐步不受到張匪曉明嘅擺布。同樣道理,《成報》都只係講一半唔講一半。到底目的何在?

李光耀的另一段政治生涯歷史是有說他是英國刻意栽培接收新加坡的,或是另一個角度的說法是「李光耀是被英國所揀選的」。綜合歷史進程,不論那一個角度都是不爭的事實。但「栽培」只有返學上堂、共青團開會之類的方式嗎? 李光耀所接受的「培訓」,極其量是英國殖民走狗製造社會議題事件,讓他有機會去處理和應付,又同時地使或是機緣巧合而同佢走埋一齊嘅人合作做事而最終建立團隊。

大家可能還是直咇腸的認為「青政受到中共栽培去搞港獨」是荒天下之大謬的想法,但是,正如袁花蟹話齋:你係中共,尤其是習系肚裡面條蟲嗎?

先不談中共係咪有想法讓港中分家發生,但可以好清楚講北平中南海係知道2004年之後的管治香港手法出晒問題,唔單只搞到香港立立亂,仲同時出現有如「反攻吉隆坡」的情況,影響緊支那的中共直接權力範圍,必須要修正。但是共匪見住統監府不受控,到689出現就直頭失控;民主黨、公民黨等「舊泛民」亦無力、揸流攤的招架,甚至為了飯碗同流合污。如果你係習近平,怎不會想有新勢力出現?!

青政可會經歷著有如1951-1962年間的李光耀受英國「栽培」,大家不妨深入思考。但飯桶們的表現反應,包括動輒說是共諜、又或是如黃碧雲對林依麗侮辱游蕙禎時袖手旁觀食花生仲要偷笑,在所謂「不招人妒是庸才」的道理下,甚至是小農基因上腦望住鳩嗌口號扮晒抗爭、做鏡頭前烈士就呃到飯食的機會受到可能的威脅,相信大家搵到答案。

成長蛻變是每個人必然的人生歷程,昔日是「投共」的大有人在。李怡曾說過在1970-1989年是何等的信任中共,小弟亦曾「瞓身」的推動支那汽車工業,但如今都是反共的輿論最前線。難道李怡前輩、小弟這幾年都是在做戲嗎?! 再說的,李光耀就算是馬共 (事實的確唔係)又如何,成功爭取脫離英國殖民統治就係佢;成功應付周邊國家的危機及國內的亂象危機,使新加坡成為國際政治和戰略都不容忽略的國家,就是事實。

後記:
飯桶左賊睇《選戰》睇到好high架,但好多劇情如今响現實中發生,張癸龍同葉晴嘅關係、宋漫山同陸偉陶的惡鬥、何松柏同方啟釗的爾虞我詐,紀文慧同岑雪麗的狼狽為奸,莫說是要在現實中實踐,就是仍然只係表現得一舊屎。

硬膠選舉條例:
九龍西選區候選名單 (首位) - 1.吳文遠、2.何志光、3.毛孟靜、4.梁美芬、5.譚國僑、6.朱韶洪、7.黃毓民、8.黃碧雲、9.林依麗、10.蔣麗芸、11.關新偉、12.劉小麗、13.游蕙禎、14.李泳漢、15.狄志遠。
新界東選區候選名單 (首位) - 1.方國珊、2.林卓廷、3.廖添誠、4.陳云根、5.梁國雄、6.張超雄、7.楊岳橋、8.麥嘉晋、9.鄭家富、10.葛珮帆、11.侯志強、12.李梓敬、13.鄧家彪、14.范國威、15.陳玉娥、16.黃琛喻、17.李偲嫣、18.陳志全、19.梁頌恆、20.梁金成、21.容海恩、22.陳克勤。

返回主頁

沒有留言: