__

__

橫洲皇后山亂過亂世佳人的亂局

尋日旁晚添馬艦子彈橫飛,689 欲卸鑊俾財爺,點知John Tsang 一個即時反擊「隊冧」689;另一邊廂就是林鄭趁未被牽連就宣告同 689 割蓆。加埋廿多日以來《成報》火燒連環船式狂轟濫炸,689 其實已被重重包圍,只得死路一條。

但是由朱凱迪遭受江湖追殺令威嚇而引爆的橫洲事件,不單已被傳媒順手引爆粉嶺皇后山,即是小弟一如所料「新界東北發展計劃」就也是在局中。成件事已經爆到成個新界都係火頭。可是整宗事件實在太複雜,要真實的明解的確相當高難度;而「爆炸威力」帶來的「娛樂性」是對於港燦最吸引,而就是要知道啲關係是明白局勢的第一步。是故之不如仿傚CCTVB 啲師奶劇的人物關係圖,梳理一下整個局面到底有幾複雜。




事情發展落去會係點,的確好難講,始終牽涉其中的人同事物實在太多。但可以肯定不能單憑表面直咇腸式去理解。總之請勿跟車太貼,同別要忘記 689 後面仲有個統監府張匪曉明,再追上去就仲有雖身陷囹圄但死心不息的薄匪熙來、死而不疆的江匪澤民,真的要有天下大亂嘅心理準備。

返回主頁

沒有留言: