__

__

國泰航空高層食懵咗

國泰航空 (CX) 日前宣佈打算改裝777系列客機的經濟倉座位佈局,由3-3-3 改為3-4-3而座椅闊度由18.5吋收窄至17吋,引起全城公憤之餘,仲俾專線小巴公司聲稱小巴座椅仲闊過佢「抽水」,真係超福島級關公災難。

17吋到底有幾窄,或者是咪很不合理,下圖可清楚說明




莫說大隻佬,就連正常體形嘅港女嘅膊頭闊度都隨時唔只15吋。可見香港的「巴士」座椅闊度要求的確很過時,要改例的話其中一個首要項目就是跟隨歐盟城市巴士的420mm 甚至是同小巴睇齊450mm。歐洲旅遊巴士不只是「旅行團」會乘坐的那一種,還有是長途巴士。而歐盟有規定巴士每行駛300-400km (即約4小時) 就要進入服務站最少15分鐘。即是話「國泰17吋」不堪到一個地步簡直虐待乘客,就是去新加坡、東京都比不上响歐洲搭長途巴士。

從乘客角度當然抵抦,如果响營運角度去分析成件事,更會睇到「因管理不善而.......」係無形容錯誤的。

首先,大家可知道就算是一班「客機」,嚴格嚟講都係一班「客貨兩用機」? 每一架「客機」的下層,即行內俗稱的「機肚」,就是貨倉。而運載的不只是乘客的寄倉行李,還有空運貨件。


只要對航空事業有所了解,就會知道航空公司的盈利收入並不是來自客倉而是來自貨倉。每班機的貨運量與載客量是反比的。何解?因為每隻飛機都有載重上限,每載多一個人,就載少幾十公斤嘅貨。航空公司有一個叫Load Control 嘅部門,主要職責係監察住每一班機的客量同貨量,然後向機師提供Load sheet 以作最後飛行規劃;另外就是與空運部聯繫,安排裝箱之餘,還可能因應finalized passenger check-in 嘅人數同寄倉行李總重量,通知貨運部可以再「塞」多幾多貨上去,務求賺到最多。

即是話,每增加客倉一個座位,就相應減少貨倉的運載量。以預計國泰的計劃最多增加37個經濟客位,所牽涉的負重就會係咁:

每個座椅淨重30kg,淨座椅的負重
1110 kg
計算每個乘客連手提行李重量約70kg
2590 kg
計算每個乘客寄倉行李20kg
740 kg
計算每個乘客一份用餐(連餐具) 2kg
74 kg
涉及的「計算負重」
4514 kg
即係變相每班機載少了4噸多的貨物。

將37個座位同大約4噸空運貨物的收益做比較的話,會得出以下嘅結果:

涉及的「計算負重」變成貨運可用負重:
一隻LD3 貨箱最高淨重70kg4514kg 要用三隻
(
4514-70x3)
4304 kg
HKG/TPE/HKG 機票約HK$1800除以2計算
37
個經濟客位的額外單程收益  (37x$900)
HK$33,300.0
HKG/TPE 空運平均運價 HK$20/kg 計算收益
HK$81,880.0

HKG/LON/HKG 機票約HK$11000除以2計算
37
個經濟客位的額外單程收益  (37x$5500)
HK$203,500.0
HKG/LON 空運平均運價 HK$120/kg 計算收益
HK$491,280.0

台北、倫敦的貨量唔夠?? 以我做過訂貨寄送過往返香港同台灣、英國嘅經驗,多多機都唔夠呀!

我明白炒燶期油就要諗計搵錢填氹,但貨運的收益比客運高出一倍多,還換來一場關公災難。國泰的高層還不是食懵咗,就是個腦有問題而該去養和醫院做4D腦掃瞄吧!


後記:
1. 廉航也不是求載更多的乘客,那便請知道廉航沒有飛機餐,更少的寄倉行李量,就是要騰出更多的payload 去載貨。以5J 的A330-200為例,270客x7kg (一份餐同只有15kg行李)=1890kg。兩噸都嚟緊喇!
2. 國泰本來係「香港人嘅驕傲」,共匪治下不單大肆破壞,仲要搞個「香港航空」出嚟將香港徹底污名化。所以就算唔駛錢,我係打死都唔會搭HX,UO。

返回主頁



6 則留言:

Edwin 說...

HKG-TPE HKD $3.50
HKG-LHR HKD $20.00 (已經好貴)

Jacky Lim 林鴻達 說...

我寄開係呢個價錢。當然不排除會有再平啲

祐YaU 說...

計算每個乘客連手提行李重量約70kg
-------手提行李額好似多左個零

Ping Ho 說...

人+手提行李=70公斤

不算多啊!

L. TTT 說...

hand carry per pax is 7kg not 70kg
but still you have very good point! 鬧得好!朱生佢話要加EY位係因為香港機場takeoff landing飽和呀,咁我地大力反對起三跑嘅聲音佢又呑哂落肚?賴共賴到一個點…

~全球暖化~ 說...

70kg 係說乘客體重加手提行李。