__

__

張曉明689不惜摧毁香港


律政司司長响傍晚大約 17:00 入稟高院申請禁制令禁止游蕙禎同梁頌恆明聽日重新宣誓就任立法會議員 (是的,我早過大家知道),撇除張曉明同689背後嘅政治目的,成個操作就有以下三個問題:


1. 梁君彥响下午裁定五個人,另外三人分別係劉小麗,黃定光及姚松炎於10月12日嘅宣誓程序無效。按照道理,袁國強要禁就應該禁晒五人。但只禁巴治奧同游蕙禎,好明顯係針對人而唔係針對「宣誓程序有誤」;
2. 根據立法會條例,議員宣誓是否有效是由立法會主席決定,袁國強以至背後嘅689同張曉明此舉無疑是越權;
3. 如2. 所指,撇除張曉明呢件統監府嘅仆街而單純集中於特區政府的運作,是項申請形同行政透過司法干預立法,是完全摧毁三權分立嘅所為。

而摧毁了三權分立,等同於將香港嘅政治運作完全扭曲成共匪治區一樣,那不就是徹底摧毁香港吧!

表面觀察件事是袁國強在操作,雖然呢條茂利做嘢都無底線,但佢無理由睇唔到第3. 點嘅問題,要負上巨大的政治責任。但佢仍然咁做嘅唯一解釋,就是689 落柯打。而689 亦不過是江澤民派系嘅走狗,佢上線有個叫張曉明嘅物體响度。以中共嘅政治倫理去睇,呢單禁制令根本就是張曉明落命令。至於點解張曉明要咁做,留待下回分解,但小弟相信離不開10月24日「雙規令」同青年新政嘅背景。

陣間21:00 開庭,雖然梁君彥表明會反對申請,但條友可以對記者講一套,响庭上講另一套。仲有的是,佢可會在盤算要在聽日親自手刃游蕙禎以向共匪主子邀功,是不能排除的。所以,唔好信梁君彥講嘢,要一直昅實佢直到聽日游蕙禎完成宣誓,先可以暫時鬆一口氣。

返回主頁

沒有留言: