__

__

飯桶隨時又只會係鏡頭前烈士



仲有唔夠十個鐘,就會知道梁君彥嘅「覺今是而昨非」拒絕為游蕙禎及梁頌恆監誓會演變出乜嘢事件出嚟。小弟唔會期望有人會好似我為咗「19座位」聯同柴文瀚同「巴十判官」出動P&P咁會用Cap. 382 Sect. 19 對付陳維安,因為除咗港共公安必定唔會受理之外,當前周街港燦只會執住「支那」就是「侮辱」「傷害民族尊嚴」認定游蕙禎無資格做立法會議員,即係無吸取2011年底至2012年初嘅「狼鷹大戰」堅定不移地認為唐英年「道德淪亡」而不適合做香港市長嘅歷史教訓,阿水會做呢個行動咩!

至於响議會內,飯桶派就放風會做場「好戲」,雖未知係乜,但正如賭馬「刨往績」都唔好諗住有乜好嘢。再者,梁君彥嘅更新裁決只係Ban 游蕙禎同梁頌恆,無Ban 劉小麗。而根據議事規則同過去慣例,是要按姓名筆劃數順序為議員宣誓,即係游蕙禎、梁頌恆先至到劉小麗。而如果游蕙禎未完成宣誓,梁頌恆無得宣;兩個都未宣的話,劉小麗係唔可以宣,梁君彥同一眾土共嘅打算可以話係違反議事規則。

但是,由梁君彥見完記者扑完嘢,呀唔係,係抖完咪之後至今九個鐘頭,除咗社民連話搞示威、公民黨嘅黨員以個人身份「譴責」講兩句之外,都無實質攞住議事規則同梁君彥「死過」;民主黨、工黨同街工更加一粒聲未出過聲,一隻字都未打過。

喂阿哥,你哋班飯桶唔係成日話要捍衛法治、反對破壞三權分立嘅咩? 點解响呢個客觀上咁關鍵嘅時候竟然都只係做啲門面嘢,甚至唔出聲食花生?民主嘅原則唔係「統一判斷標準」,即係佢哋成日講嘅「誓死捍衛你的XX權利」嘅咩?

再嚟「刨馬經」mode,飯桶一直都唔妥青年新政兩人,但就視劉小麗係同道。如今梁君彥唔Ban 劉小麗,即係「自己友」過咗關就四個大字關人叉事乎!在為免俾人抽秤「都係搬龍門」,面對住游、梁兩個「共諜」,極其量咪行禮如儀一下,俾記者們影晒相拍晒片有晒記錄「證明做過嘢」咪算囉。唔知今次又會唔會俾我講中喇!

一班口講民主嘅人,到頭來隨時又係親疏有別選擇性民主、私怨大個天話之唔係自己友嗰邊。

延伸閱讀
睇嚟想搞掂游蕙禎嘅唔止土共

返回主頁



沒有留言: