__

__

劉小麗隨時成為民主黨被收編嘅犧牲品

青年新政响下晝放風「收到兩位分別於選舉事務處兩個辦事處工作的支持者透露,處內近日以機密文件通知職員準備為三個立法會議席進行補選。」


雖然可陰謀論去解讀成只為今晚嘅集會谷人數,但只要搭埋689修改入稟狀要懸空游蕙禎同梁頌恆兩人嘅議席,呢個風其實唔假得去邊。

689張匪曉明嘅目標只係游蕙禎是肯肯定的,而梁頌恆因為同游蕙禎一齊去報警鄭永健就被拉埋陪葬;而另一邊廂土共想僭越議事規則放生劉小麗,照推論都應該準備補選游、梁兩個議席,有說法是拖埋劉小麗落水,九龍西兩席嘅補選就變成比例代表制,土共可藉此攞多一席。呢個分析絕對準確。但睇返啲現況,會發掘到另一層的盤算。

根據議事規則同「按姓名筆劃」嘅立法會慣例,宣誓次序就是游蕙禎,然後梁頌恆,劉小麗排尾。土共嘅打算可視為違反議事規則,就算民主黨唔用呢招,相信公民黨 (但只限楊岳橋、譚文豪同毛孟靜) 都會用嚟制止梁君彥犯規。即係游蕙禎一日宣誓唔到,劉小麗都無得宣誓。689張匪曉明該同時基於此情況,加上「比例代表制」嘅盤算,決定嚟一招順水推舟。

而另一方面,白鴿今朝無參與人鍊,都算喇;一直响宣誓問題潛水食花生,就連「按姓名筆劃」嘅問題都無出過聲,就算是對於土共打算放生劉小麗係違反議事規則,嚴重破壞議會制度呢啲往日成日大大聲鬧嘅問題都唔出聲,唔能排除白鴿根本只在乎劉小麗呢個「自己友」而唔Care 游蕙禎有無得宣誓。

如果因為跟正規矩游蕙禎無得宣誓甚至最後俾689張匪曉明DQ埋,劉小麗就無奈地成為陪葬品,照道理白鴿應該開始緊張嘛。或者一來今朝黃碧雲衝出嚟柒已經俾人打到瞓低而唔敢再講嘢住,但尚有另一個可能,就是統監府準備以白鴿可參與補選,引誘班老鴿參與隨之而來的輿論戰 ── 將劉小麗失去議席SPIN 成「一日最衰都係游蕙禎」、「唔係你條MK妹就唔駛連累埋劉小麗」。

唔好話小弟生安百砌、無中生有。只要明白張匪曉明有幾憎恨游蕙禎,又明白共匪鬥爭手段離不開製造矛盾挑撥離間,就會知道以上推斷唔係無可能。而張匪曉明一心只為整死游蕙禎,區區一個劉小麗對佢嚟講根本只是風中微塵。

再換另一個角度去睇,白鴿(尤其是班老鴿)只係一堆只圖議席開飯嘅仆街,如果犧牲一個所謂嘅盟友而能有機會 (記住只係「有機會」) 換返個飯碗返嚟,你估佢哋唔會跪地棄豬乸呀! 淨係睇2010年入中聯辦同過去幾次選舉開口「鎅票」埋口「分薄票源」,就知白鴿幾在意啲議席而來嘅嗰口飯吖。

奉勸劉小麗唔好再做鍾欣桐,以為有班飯桶撐你就坐定粒六等梁君彥唔跟「按姓名筆劃」俾你宣誓先。真心為民主嘅就唔該加入戰團幫游蕙禎爭回宣誓,呢個亦係唯一>99%保證你可以宣誓就任嘅方法。唔好到時俾白鴿出賣咗喊苦喊忽嗌後悔。

延伸閱讀
是的,統監府張曉明大報復
睇嚟想搞掂游蕙禎嘅唔止土共

返回主頁


沒有留言: