__

__

低增值老而不就是累死香港的罪魁禍首

上一篇提到尋日 NOW 新聞台報導有近四成受訪者支持釋法,真係睇到火都滾。再睇埋以下兩組分析結果








真係有啲想發動731部隊對付班死老嘢。

又咁講,呢兩個分析結果其實唔意外。事關啲老而不十居其九都是大一統上身,而低學歷的亦係最普遍地沒有民主政制、法治制度嘅概念。但呢堆賤種蟻民嘅最大問題,係佢哋全無意識去了解事情,一切都只會道聽途說,然後在街市茶室做KOL,你一言我一語講到似層層嗰隻,結果就成為支那共匪策動煽動民情嘅主要彈藥來源,然後就影響到坊間其他年齡階層嘅港燦,使主流輿論對支共有利。

回望返19年來,香港好多膠事和亂局,都係咁樣條件形成。唔講政制相關的而講「食飯疴屎瞓覺生仔」的事,大單的如領匯上市、地鐵吞拼九鐵、高鐵計劃,細單啲的如取消租務管制、開放自由行,通通都係呢啲無知賤民附和中共港共,向反對的人破口大罵。但最「好笑」嘅係,當共匪奸計嘅禍害出現並燒到佢哋嗰疊,就埋怨點解有呢啲仆街事情發生,可是當日佢哋點樣附和甚至支持共匪就忘記得一乾二淨;甚至有個別的盲忠指責「反中亂港份子唔同政府合作先至搞到咁亂」,完全推卸責任。

甚至乎我聽過唔少人講過,嫌屋邨商場啲嘢貴咪去第二度買嘢食嘢囉;或是買兩手HKEX:00066 收股息嚟冚返有加無減啲車費支出囉。呢啲咁荒謬嘅諗法都諗得出,不單只係用柒到核爆嘅方式逃避現實和責任,俯瞰整個大局,港督彭定康响97前嗰句「香港是被人一點一滴地斷送」呢班賤民就是有份參與其中。

正如瑞銀投資(前)研究董事王震宇「低增值人士請離開香港,騰出空間讓高增值人士進入」(2011-1-25 文匯報),唔該呢班低增值老而不同無學識嘅冚家鏟離開香港,騰出空間俾真正港人過返正常生活。

返回主頁


沒有留言: