__

__

港燦台灣失禮事件簿

三件不知廉恥嘅港女响上引水產市場偷海鮮,成個台灣媒體大篇幅報導,真係羞家到無人有。

又共匪為「懲戒」蔡英文總統,426訪台人數暴跌,港燦變成响台灣最嘈吵、最不禮貎嘅遊客組群。加埋今次單嘢同之前租霸事件,台灣遲早出現針對港客嘅行動。

在正式入正題之前,先針對尋日爆出呢單廁所食鮑魚之後,好些「大愛同胞」嘅左賊又出嚟講乜春「沒有誰比誰更高尚」,抽水反批驅蝗行動。可是,真正本土派批評這些行為的是不分國籍種族;而再翻查歷史至97前過渡期,唔少移民加拿大嘅港人响當地也有很多劣行,小至在巴士上剪指甲,大至用盡土地興建「怪獸屋」,都惹起沒移民的港人大肆抨擊,著他們要入鄉隨俗,後來在加港人都知錯而有改善。相反地,支那蝗蟲鬧極趕極都唔認為有錯,繼續「歧視排外法西斯」係必須、且合理的。

再者,根據台灣警政署公佈的資料,三件廁所食鮑魚嘅港女的英文姓名是匪語,即是有可能是「先腥講撚」,亦即是是支那蝗蟲。班左賊隨時又係跟車太貼、抽水變抽火水。
**俾南華早報條支那妹玩死,講到似層層以為真係台灣警政署出嘅料** (2016-12-30 23:29HKT)

入正題!

小弟呢兩三年經常往返台灣,主要出沒台北新北。但除了工作業務需要去埋啲 (港燦mode)「鬼地方」之外,亦多數不會出沒遊客區,除了是「(旅遊業)職業病發作」之外,就是好怕見到港燦啲醜態,費時要「轉台」用粵語鬧人。

上引水產我就未入過,就是明知係「昆遊客」,況且要响台北食海產,本地人帶路隨時仲搵到好嘢食。但上引水產隔離嘅濱江市場我就入去逛過,仲有民族東路對面嘅Yellow Hat 汽車百貨就使過唔少錢。

上引水產所在地遠離捷運站 (either 行天宮站 or 中山國小站都要行最少20分鐘),亦只有5條巴士線經過 (49,74,286副,642,643),根本交通極不方便。


隨近亦是住宅區,夜蒲劈酒場所欠奉。三件港女話飲大咗所以偷嘢...... 唔好玩啦,飲大咗仲識得飛的過去而唔係返酒店 (或者被「執屍」)呀?! 你哋呃到其他港燦,呃唔到我囉!

台北另一度我好怕去嘅就係西門町,因為實在太多港燦出沒,而十居其九啲表現好似「放監」咁,bilibala 嘈喧巴閉;一係就十足「大鄉里出城」,樣樣都好似好新奇刺激咁。唔好話响成都楊桃冰唔知乜嘢叫排隊,連响蜂大咖啡啲醜態,再唔係就响啲街舖shopping 以為响羅湖城可以不斷講價,真係失禮死人!


港燦响台北嘅膠除咗發生响西門町之外,台北車站一帶亦係災區,並沿住中山站地下街蔓延。當然仲有101、北投、淡水呢啲地方。所以我去台北,住嘅酒店必定不在西門町同台北車站附近,費時眼冤。但遠離呢兩度,只不過減低見到港燦嘅機會而無法完全避免。

好似今年1月初台灣大選期間,我在下榻嘅酒店享用早餐時,鄰枱兩個港燦麻甩佬吹水


講來講去都係啲井底蛙自high笑料,例如去西門町買CD邊檔多選擇,寧夏夜市掃街食咗超平抵食燒蠔………… 當時電視開住TVBS 新聞,播到朱立倫桃園掃街,呢兩條友就你一言我一語話「朱立倫點會輸吖,國民黨點唔掂,『阿爺』都會隔海打炮幫拖搞掂佢啦」。果一刻真係有少少衝動現真身爆佢seed。

唔該港燦們有返啲97前加拿大香港移民嘅自省能力,唔係到時搞到台灣人玩針對就唔好怪人!

後記:奉勸港燦最好學幾句閩南話,可減少同台灣人衝突嘅機會。仲有的,捷運、巴士車廂有齊路線圖 (雖然格式極不User-friendly)同報站機,唔好係咁响車廂講「到未到未」。

返回主頁






沒有留言: