__

__

港督尤德逝世到底有何驚天秘密



年過35歲的香港人,該記得以上報紙的報導內容。1986年12月5日早上,電視台、電台特別新聞報導港督尤德爵士突然在英國駐北京大使館內病逝,香港全城震撼。市民嘅悲傷有如「死老豆」咁款。

香港在一片愁雲慘霧之下,坊間、政界、傳媒等私下都對尤德嘅突然離世議論紛紛,既有說法認為尤德係一位真正為港人「仆心仆命」嘅港督,但同時質疑生前熱愛運動注重健康嘅尤德爵士怎會無端端心臟病發,可會是另有不可告人的內情?甚至乎有流傳尤德爵士在中英聯絡小組會議上就港人國籍及政制安排與當時港澳辦主任姬鵬飛等中共官員寸步不讓的企硬,結果「得罪中央無運行」遭中共派人在晚餐中落毒暗殺。小弟記憶中這江湖傳聞流傳了三、四日,不了了之的再沒有人提過。

英國歷史檔案館剛公佈一批解密文件,零零舍舍有一份編號FCO 40/1920,題為Death of Sir Edward Youde, Governor of Hong Kong, 5 December 1986嘅文件,英國外交及聯邦事務部就拒絕解封。


原link: http://discovery.nationalarchives.gov.uk/details/r/C16329495

但試將網址最尾的數字改為16329490, 91, 92, 93, 94, 96, 97,又會見到啲文件,例如提及與包玉剛、李嘉誠等人有關的文件可供訂購查閱。即是確定呢份「尤德之死」文件本來係「時辰到」但又無解密。

這產生了以下兩個疑團:
1. 尤德若真的只是心臟病發,涉及英國政府內部的事不礙乎係英國、支那、香港三方嘅形勢分析同過渡管治安排,無乜嘢唔可以响31年後解密;
2. 相反地,不解密就意味著尤德嘅死一定另有內情。這是常理推斷,只屬小學雞程度嘅邏輯思考問題。

所謂另有內情,可會就是當年嘅江湖傳聞,尤德其實係遭中共暗殺?又或者係英國駐北京大使館有內鬼?

如果係支那共匪下毒手,英國同支那嘅關係可以宣告破裂之外,香港嘅主權移交有著一個不合法嘅因素,成份《中英聯合聲明》嘅有效性出晒問題。

當然亦有可能係係英國駐北京大使館有支共間諜內鬼。而時任英國駐華大使伊文思 (Sir Richard Evans) 被喻為魏德巍 (Sir David Wilson。即後來港督衛奕信)另一位「中國通」。1979年出任英國外交部助理常務次官,負責處理香港前途問題。而在中英談判期間,佢與前一任駐華大使柯利達(Sir Percy Cradock) 對支那共匪採取較柔軟嘅態度立場。內鬼或殺手唔一定係佢,但又甚至係英國政府柯打要隊冧尤德,亦係唔解密嘅可能性之一。而如果係英國要「賜死」尤德,則意味英國當年已經放棄為香港人向支那共匪爭取權益,同上星期戴卓爾基金會解密文件指英國主動取消香港「88直選」嘅動機不謀而合。

既然尤德嘅死因係可大可少,而當中有不能排除英國政府對香港嘅責任,奉勸外交及聯邦事務大臣Boris Johnson 盡快畫押將呢份文件解封,讓真相公諸於世,讓英國可以有還個清白嘅機會。否則英國對香港以至整個遠東區嘅關係發展隨時凍過水,就是你呢件癲佬繼Brexit 之後另一嚴重罪名。

返回主頁

沒有留言: