__

__

2017 唔好旨意有安樂嘅日子



連續幾年嘅元旦前後,我都話香港只會得個亂字,結果2014年發生遮打革命,2016年就有魚蛋革命。所以,今年真係唔好再話危言聳聽、唯恐天下不亂。

2017會亂成點,在睇接續嘅分析之前,先做好最最最最最壞嘅心理準備。

香港的亂最直接嘅因素唔是香港內部,而是來自支那同英國。只要細心觀察,愛X力、愛X之聲等根本是來自共匪的,針對的本土主義、甚至是港獨/歸英思潮其實係來自對97前香港狀況比較而出現的現象。所以一定要了解支那同英國嘅情況,先明白香港在2017年嘅局勢走向。

尋日英國戴卓爾基金會大堆解密文件,當中嘅訊號包括:
  1. 香港嘅民主政制發展嘅阻力從來都唔係英國,而係中國共產黨;
  2. 英國政府將當時外相賀維 (Edward Howe) 拎嚟做箭靶,俾香港人就算要賴英國殖民走狗出賣香港,都有明確目標;
  3. 「難民危機」是表達英國政府無得唔理香港人;
  4. 中國共產黨會為咗金錢利益,在面對國際社會係可以乜都拎嚟做交換條件,包括予香港嘅政治空間;
呢四個訊號,一方面明確指出香港嘅亂象根本係支那共匪一手做成,擺明為港人對支共嘅怒火澆上電油,尤其是8964北京大屠殺之後向英國提出嘅「讓步」最終都走數,不單是進一步火上加油,亦同時鋪排「中共政權違反《中英聯合聲明》」嘅伏線;另一方面,「擺賀維上枱」將英國政府嘅責任推得一乾二淨,圖化解港人對英國嘅不滿。而「難民危機」形成英國會為香港有可能採取軍事行動是有合理理據,配合中國共產黨會為咗錢會「放香港一條生路」,不單是在暗示英中之爭的最終可能結局,還同時要掃清港燦、左賊等「英國仲點會理香港」同「共產黨點會放香港走」嘅思想。

不錯的,「共產黨點會放香港走」的思路仍然存在,但英軍來港訓練港共公安步操呢件事,只要明白中共嘅正常政治體制運作,會明白要死握住香港控制權嘅其實是江澤民派系。因此江系會繼續在香港搞局,且會有咁亂得咁亂,為的不單是「盡最後一口氣去爭」,還有是「我要唔到都整爛晒佢」嘅極黑思想。

但另一方面,支爆之局已成,而外匯限制由今日起reset from 0,匪區貪官腐商走資可以即時「地板油」,匪區經濟泡沫問題隨時極速惡化至正式爆破。除了可能重演上述第4點之外,到嗰個時候,江澤民及其黨羽仲會有幾得閒要死攬住香港,真係變成一個謎。當然,以江、薄(熙來)、張(曉明)、689嘅性格,是不能排除臨死都要搵人墊屍底而有大動作。單是睇林門鄭氏近月來嘅舉動,尤其是九西故宮 (稍後另文分析),就會好清楚江系仲想對香港點。

夠亂未?可以講真係未。所謂支爆唔單只係匪區經濟泡沫爆破咁簡單,還涉及亞太地區嘅地緣政治和軍事形勢。南海危機雖是主要關鍵,但只是其一,而就算南海爆發戰事都只係「爆」嘅結果,馬來西亞嘅經濟同政治危機,先係真正嘅重要關鍵因素。

好多港燦唔明白Najib 嘅貪腐、1MBD 26億美金同支那共匪有何關連。成件事其實好複雜,有機會先另文詳談。簡單講,Najib 係支共清洗黑錢嘅白手套。

本來都相安全事,點知好衰唔衰佢老婆Rosmah Mansor 大使得比菲律賓前總統馬可斯夫人艾美黛(Imelda Marcos) 有過之而無不及,加上巫統黨內派系鬥爭同與國陣其他成員政黨之間嘅利益分配問題,多多錢都唔夠雞哥派,就搞到大馬嘅經濟出現大問題,成為財金大鱷嘅狙擊目標。而Najib 夫婦嘅貪婪,就導致柔佛 (Johor) 王室與吉隆坡中央交惡,並催生柔佛鬧獨立嘅局面。

當馬爆發生,共匪响Najib手上嘅黑錢曝光。攞共匪命唔單只係黑錢變廢紙無錢用咁簡單,仲有係共匪同巫統一定有大拗撬,但呢啲都事少。東盟到時可以明刀明槍同支共割蓆,就算唔開拖都可以打落水狗,先至係對共匪最致命一刀。而馬爆發生嘅同時,柔佛必定借勢宣佈「因聯邦政府違反1946年加入馬來亞聯邦協議」獨立(柔佛王儲响2015年10月講咗呢個立論),斬斷Najib水源之餘,承如前文講碧桂園森林城市,暗示咗柔佛蘇丹隨時斷埋共匪水源。試問共匪內憂(自身支爆同權鬥)外患(被斷晒水源),再好衰唔衰,新加坡武裝部隊9架 Terrex 裝甲車被港共扣押,支那同坡縣交惡,加埋南海涉及東盟成員國,支共有如芒果佬自吹「四面樹敵」,你估真係「八面威風」,死路一條就真!

對港燦最大鑊嘅係9架裝甲車可導致新加坡在香港向支那挑機;而五國聯防協定 (Five Power Defence Arrangements - FPDA)就算無咗馬來西亞,協定中嘅英國除咗「難民危機」之外仲多一個理據响香港「郁手」!

就算今年英國恢復香港主權同管治變成事實,亂局都未咁快完結。土共一定發癲之餘,滿腦子建設民主支那嘅民主黨 (姑且暫用正式名稱),以至整個支教民體系、葉寶琳等左賊之流必定衝出嚟「反對英國殖民走狗」說三道四甚至亂事。所以呢班人一定要趕走!唔怕講白啲,共匪向支民黨等人重發回鄉證,隨時係為咗香港到時要驅逐佢哋做準備。只是到嗰個時候,呢班人點會咁容易就範吖!順便講埋,必須對港燦進行大規模嘅思想改造,或正確啲講係要重新認識真正嘅歷史,特別係鴉片戰爭,否則呢個亂象只會有如日本極右看待二戰歷史嘅態度,阻礙香港長遠進程。

如果再講埋支共黨軍戰機連番飛過日本領空,觸動到美日安保條約;而侵侵响19日後正式就任美帝...... 嚟緊1月28日嘅農曆新年仲有無得港燦講恭喜發財之餘向親友show off,真係唔好咁腦定。就算過到新年,保守啲講未必過到中秋。

最後,港燦對香港無承擔咗最少三十幾年,如果到呢個時候仍然小農奴隸基因之只顧門前三畂田,又甚至乎唔認為將會有大事發生,到時有乜嘢就唔好怨,更唔好話之前無人提醒過你哋!更唔該你哋睇下國際新聞,唔好成日諗住「有乜事咪移民」。三年半前我已經講咗加拿大「落咗閘」,新加坡亦因為2013年2月16日5000人示威抗議人口白皮書而收緊移民申請審批同拖得就拖,仲有美國、澳洲要提交Auditor reports,英國亦隨時要申報資產來源,你哋無得走架喇!

延伸閱讀
支持恢復「中國歷史」科,但不是延續老K的洗腦內容
同港燦講港獨
香港要獨立,最難嘅係港燦個腦
香港2015 必定天下大亂
港獨有乜唔得!
2014年香港局勢難料

返回主頁

1 則留言:

manchesterunitedfan 說...

支爆後,香港樓價、租金會跌嗎?捱緊貴租,好撚慘!