__

__

熊永達食相極度肉酸

一直以嚟熊永達俾我嘅印象無盧覺強咁黑人憎,佢以往發表有關交通規劃嘅言論或研究,雖然總有點「象牙塔」,但點都會搵到可取之處甚至有可能實踐出嚟。但今次收咗689成70萬吹捧電動車,就真係好難忍得住口(手)唔開火轟佢。


報導 link: http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20170123/bkn-20170123171757528-0123_00822_001.html

首先,小弟講咗好多次,電動車嘅空氣污染問題由馬路轉移至發電廠;而火力發電產生嘅廢氣問題比汽車嘅死氣喉更難處理,所謂「環保」根本就掩耳盜鈴。甚至是電池壽命完結嘅有毒廢金屬處理,比起拆解引擎更複雜、耗用更多資源,即係根本得啖笑。

第二,小弟亦寫過好多篇分析電動車嘅技術限制,導致到今日還不可能在營業車,特別係中、重型車輛如巴士貨車上運用。而只要明白電能儲存與釋放 vs. 物質化學反應係常數 (Constance) 關係,就知道中重型車輛根本無可能用純電動。

或者好多人會反駁支那共匪咪成功量產電動巴士,成個匪區周圍都係,台灣都用緊云云。但事實係除咗支那共匪嘅所謂車廠之外,地球上仲有邊個國家嘅車廠會吹噓「成功生產」電動巴士、貨車?? 答案係「無」!!

英國嘅WrightBus 同ADL 响舊年先至話成功研製出Prototype 俾TfL 試用,仲講明係為日後改良收集數據。

唔怕漏少少口風......
港共傀儡政權近期吹風嘅低地台小巴,其中一款會嚟香港嘅就係Optare Solo。所知有關的小巴公司 (唔開名。唔好追問係邊間) 有問過 Optare 能否供應純電動版本,班印度佬俾嘅答覆係body length over 9m,即係唔是小巴。不過都唔係最致命嘅一刀。Under development and trial run only 先至真係「割斷大動脈」。

就連英國佬呢個地球巴士專家,Optare Solo 咁嘅車仔都仲係「研發階段」,你信支那共匪啲12m 單層甚至雙層得,簡直就憨撚柒鳩 (恕我講粗口囉)!

食相肉酸所在,就係話有去英國、德國等歐洲國家,考察各類型電動巴士及小巴運作,然後就話可以改善Roadside pollution 云云。

正如前述,成個英國得幾多部電動巴士、小巴呀!!!熊教授你呃到周街港燦,但呃唔到我囉。得嗰丁屎咁多架就大吹大擂,真係仲衰過盧覺強話雙層巴士上層抽氣扇囉!

匪區之所以咁多電動巴士,根本又係一個貪污大茶飯 ── 各省市政府以環保之名同中南海攞錢,推行啲乜膠環保公交補助計劃,製造市場學嘅Demand,咁啲車廠咪搞Supply 囉,總之「有錢齊齊分」~ 買車嘅攞一啲,造車嘅攞一啲,起電站嘅又攞一啲,然後又可以造大個GDP數據俾北平攞出嚟威威。話之啲車得唔得啦,咪話要追加開支份額提升產品素質同可靠性,GDP 又再可以推高。個棋局幾完美呀!

說穿了,港共傀儡政權環境局由2007年開始整個乜春「環保換車資助基金」、「綠色運輸試驗基金」,其實咪又係跟隨黨嘅路線有樣學樣之嘛。

弊在好衰唔衰,Euro 4 開始啲車故障率高到嚇死人,又話要燒碳又盛,搞到好多車主唔敢換車,資助金申領比例低到俾審計署屌「推行不力」(2012-10-26 第五十九號報告),卒之就要強推「十五年車齡限制」,就係咁嘅原因。

綠色運輸試驗基金批咗啲所謂環保車,即例如E500H 混能巴士,點知耗油量仲高過純柴油引擎嘅E500

再唔怕爆埋,雖則响汽車行頭已是公開的秘密,連混小巴都爆晒鑊。第一部試驗車 SH 8307 已經填咗TD 184 表格,即係劏咗。


剩低仲有四部據悉都命不久矣。打聽過「死得咁快」嘅原因除咗耗油量竟然同Euro 4 豐田Coaster 相差無幾,仲要係「非常盡責嘅廠長」(返廠維修多過做生意)。

成個仿傚共匪治區嘅貪污大計搞到鑊氣充天,「溥儀契弟」仲唔搵689求救點收科呀。港共最叻嘅咪就係拎舊錢俾啲濕鳩專家使下、考察為名遊埠為實,然後叫佢哋幫手寫啲所謂報告唱好下,呃下啲唔識車嘅港燦港喱,唔係點樣繼續執行黨嘅貪污大茶飯計劃呀。

70萬公帑換來一份垃圾報告,熊永達唔該嘔返出嚟。小弟會將呢篇文Email 香港理工大學,我知就唔會好似盧覺強咁鋤得入,但就係要有個 filing record 為日後追數用。係咁多!!!

延伸閱讀
聯合早報 2016-8-19 电动巴士德士成效有待观望
運輸署驗車黑幕黑到嚇死你
蘋果日報2013-12-27 引入國產電動車 一敗塗地
十五年車齡限制隨時係「大茶飯」
「留名等爆炸」乃人之常情
施政報告車齡限制計劃
審計署繼續為霸權政策抬轎

返回主頁

沒有留言: