__

__

鄧忍光唔想買定棺材山地就篤灰

大多數港人對鄧忍光呢條茂利嘅記憶仲停留緊响廣播處長赤化香港電台,但呢條仆街响2015年8月20日接替調任香港公務員事務局局長嘅張雲正出任海關關長。

九架新加坡武裝部隊Terrex 裝甲車自從2016年11月23日在香港葵涌貨櫃碼頭被扣押、轉移到屯門內河碼頭、再直至1月2日被發現唔見咗而海關聲稱搬移至室內,呢50日以來港共傀儡政權除咗出新聞稿之外,無任何一個港共官員出嚟講過兩句,保安局局長黎楝國故之然潛水,就連最直接同事件有關嘅海關關長鄧忍光都下落不明。

新加坡民間對9架Terrex 嘅立場同態度係極度憤怒同強硬,茅頭直指香港政府同中共政權之餘,還狂鬧「二世祖」總理李顯龍和國防部長黃永宏,話佢哋整單咁嘅嘢出嚟有無搞錯、中共扣咗個幾月仲未還「點做嘢架」。甚至在可視為「新加坡高登」嘅HWZ Forums, Sgforums 等網上討論區有posts/comments 話要向中共港共開拖、let's prepare for mobilization。只要明白新加坡人視軍備如女友/老婆,即係依家視中共搶咗老婆,就會好清楚新加坡社會依家係乜嘢態度。

有新加坡網友同我傾開,講到香港海關响成件事嘅角色同責任之後,整咗張咁嘅圖俾我



還要留意新加坡人對支那嘅態度,隨住2011年一個支那移民家庭向家事法庭投訴印裔鄰居煮咖喱開始走向惡化。再之後到支那留學生孫旭發表「新加坡狗比人還多」同孔慶東「裱子」論之後,更急劇變壞至近乎敵視。2012年5月12日凌晨响武吉士Victoria Street / Rochor Road 交界支那暴發戶馬馳醉駕法拉利撞死的士司機及兩名遊客、同年11月底SMRT 支那外勞巴士司機罷工,更幾乎引發「排華」。只不過幾年嚟,唔計2013年2月16日5000人示威反對人口白皮書,一直無機會俾佢哋公開宣洩對支那嘅不滿。加埋呢個遠因背景因素,可以清楚見到新加坡人對裝甲車被扣押嘅不滿同「喊打」係好實在嘅情緒同思路。

新加坡國會將在1月9日13:30 復會,行動黨國會議員張俰賓(Teo Ho Pin) ,孫雪玲 (Sun Xueling),扎吉哈(Zaqy Mohamad);工人黨嘅畢丹星(Pritam Singh)同陳立峰(Dennis Tan Lip Fong) 將會提出緊急動議質詢。結果會係點就星期一傍晚先會知道。但就算小弟預計唔會即時宣佈開戰或發出後備軍動員令,都好大機會新加坡政府要提升向支共交涉嘅層次。

而從香港嘅角度去理解,可以話新加坡將會發出最後通蝶。而如今可謂出現一個在政府/政權體制目標之外較明確嘅目標人物,試想像一下如果新加坡真係郁手,鄧忍光個人頭到底有幾危險,應該唔駛畫公仔畫出腸。即是話鄧忍光依家得兩條路選擇,一係為咗共匪主子準備定人頭,一係就篤灰爆大鑊講出成件事港共中共有何所圖或最低限度向佢落咗乜嘢柯打。

如果鄧忍光選擇前者,唔只真係要準備定棺材山地,仲將會因為可視為罪魁禍首而遺臭萬年,就算老婆仔女可以逃出生天,都將會背負老公/老豆嘅罪孽成為過街老鼠。所謂「路就自己揀,仆街唔好喊」,鄧忍光好自為之同埋唔好話之前無人提過你。

返回主頁

沒有留言: