__

__

姑且大迷信:車公61簽



大年初二,港府傳統派人到沙田車公廟為香港祈福,求車公大元帥指點迷津。鄉議局主席劉二世業強求得第六十一簽:
傳來信息果無差,轉運時來自興家
篤志雲程須著力,何須今日賜榮華
上簽 凡事吉利
唔知點解,小弟係聞到一陣廟祝「做手腳」之味。以為抽起晒啲下簽可以做到場好戲,神明嘅嘢,人係永遠唔夠佢算。

拆解之前先翻看一段歷史,1995年時任副運輸司、曾出任青山副理民官、市政署助理署長、荃湾理民官,受新界鄉紳敬重嘅呂孝端首次到沙田車公廟為香港求簽,也是求到第六十一簽。當年香港政壇發生一件大事,就是第一次全港選民一人兩票的「新九組」立法會選舉。該次選舉係港督彭定康响1992年上任後首份施政報告提出改革立法會選舉制度,增加九個功能界別予非原有二十個功能界別的選民多投一票。但港同盟、前線等政團認為以88直選落空不容再拖為基礎原則,爭取全面直選。劉慧卿提出私人條例草案60席全部單議席單票制直選,結果响1994年6月29日立法局二讀時,匯點的李華明、狄志遠、黃偉賢及梁智鴻投棄權票而20贊成:21反對遭否決,只能實行彭督的「新九組」方案。

對照呢段22年前嘅歷史去「參透」車公大元帥嘅指示,舊年(農曆計)發生過嘅大事,首推689被DQ,該就是「傳來信息果無差」。不過,當年匯點四仆街搞到無得全面直選,該就是「轉運時來自興家」背後隱藏嘅殺機;隨住呢幾年嘅大局勢,匯點同支那共匪嘅關係已經敗露,我認為係呼應緊依家特首選戰中江派統監府集團嘅搞局。

再要留意,匯點自1983年成立以來,雖然主力Hard Sell民主回歸,但亦係客觀視為民主派嘅一員。當今一眾左賊亦常開口埋口講民主公義,但當出現港支利益衝突,要作出取捨就走咗去支那共匪嘅一邊。特首選戰以來,尤其是林門鄭氏妖鵝宣報出選之後,班左賊要不是以所謂政治道德高地嘈生晒大鬧假選舉,就是話(暫時)四個都係爛橙,細心分析拆局必定得出「對林門鄭氏有利」嘅結論。而只要了解支共嘅派系權鬥,會好清楚妖鵝屬於江澤民派系。

左賊堀起於2006年中環天星事件,至今11年;咁啱得咁蹺匯點成立11年之後就摧毀香港民主發展前路。按此歷史對比,唔鏟除大一統左賊嘅勢力,就隨時無運行。所謂「新界啲牛夠勤力啦又唔見佢發達」,呼應「篤志雲程須著力」就是要「做得其所」,即要有謀略的「著力」。即係今年嘅「著力」重點就係要同左賊掃枱。

可是港燦們都是小農奴隸基因之生不入官門而政治潔癖,或是仍繼續錯誤史觀的認同香港支那不容分割,就使當今嘅所謂泛民主派 (小弟喻之「飯桶」) 眾多鬼怪同左賊仍有其生存空間,就是「何須今日賜榮華」所指的兩個意思 ── 俾福你都唔識享;唔識享求嚟都無意思。

以上嘅只係小弟憑個人嘅智慧所參透到的,信唔信就悉隨尊便。但總之他日有乜禍咗,就千祈唔好賴無人提過。

延伸閱讀
劉迺強你都對得住黨咯

返回主頁



沒有留言: