__

__

各位公安俾心機成就「一將功成萬骨枯」


電影《無間道》開場無耐,黑幫大佬韓琛 (曾志偉飾) 响一間廟入面對住一班準備投考警察嘅手下講咗呢句對白。跟住嘅三句:
但我唔信,我信命運嘅嘢係自己去選擇
你哋入到去之後想點行,你哋自己可以選擇
祝各位阿Sir 响警察部一帆風順

暗角七警今朝被裁定ABH (襲擊導致他人受傷),即時還押候判。好多人認為正義終於得到申張而高興,但我嘅睇法係梁愛詩做律政司開始,DOJ 已變成一個政治操作嘅部門,黃仁龍時期就稍為頂一頂,但袁匪國強坐就唔只去返詩姑嘅Level仲變本加厲。如果再睇埋朱經緯個 case (根本夠料落 charge) 仲拖住,就更肯定七警單嘢其實都係一個政治操作。

好陰謀論?係架,但我講過好多次,共匪治下無嘢無 hidden agenda。暗角七警呢單 case 嘅政治元素,除咗俾 CCTVB 全程直播無得冚之外,《成報》爆咗 689同張匪曉明响 2014-9-28 打算開槍預計死500人。689 以至成個港共傀儡政權為求補鑊,就必定要搵人祭旗。仲有禿鷹亦要為求脫身,亦只能推啲伙記受靶。

港共公安部變質成有如前蘇聯嘅秘密警察,做嘢必會考慮政治因素,真係盲嘅都睇到。尤其是針對遊行示威,更加唔駛講啦。據夠膽漏料俾小弟嘅警察,當中嘅操作係警校課堂灌輸示威者係導致香港社會秩序大亂嘅元凶,必須強硬對付;仲有係洗腦指公安嘅職責就係維護政府嘅尊嚴。而响演習訓練,就以示威者 They are all terrorists, knock them down or you will be killed 推動採取武力。再加埋課堂會成日講「你哋先係法律專家,街上無人係」,就將班公安洗腦到亂噴椒當家常便飯。

另一方面,頭三年一定係contract basis,捱過咗就先開始計分排宿舍,一個二個新仔自不然搏晒老命搏扎。再另外,平時一啲細單嘢,通常環頭都盡可能同件老散冚、補鑊,件件公安認定「有乜事阿頭一定保住我」。加埋警校咁洗腦法,自不然就乜都夠膽死。

可是,啲老散 (尤其是近4-5年入職嘅新仔) 唔會諗「阿頭可以保住你個飯碗,但阿頭亦可以為咗佢個飯碗搵你祭旗」,更唔會諗港共之下佢哋只係一隻卒仔,無事就表揚下你、俾條紅雞你孭下,呢啲無成本嘅嘢等你哋 high 呀,有事就梗係推啲卒仔出嚟死,廟佳桑拿「老妨」案已經係最佳證明,但阿寶仍然充斥於整個公安部。

禿鷹雖然坐唔到保安局局長,但都叫做過咗海就神仙。佢留低大量蘇州屎,你哋班老散有排受。所謂「路就自己揀,仆街唔好喊」,你哋要做「萬骨枯」無人可以阻你,但記住「一將功成」係唔會多謝你。

今日暗角七警,聽日就應該朱經緯,他日就隨時輪到你哋!自己諗清楚啦。

返回主頁

沒有留言: