__

__

尖沙咀地鐵縱火盡現港燦嘅劣質

循例地先向18名傷者表達慰問,祝盡快康復。



昨晚事發時,正在歸家路上。藍芽耳機不斷發出新聞apps 的prompt 響聲,安全情況下望望手機,第一反應係諗「發生乜嘢事」,然後就提醒自己等進一步消息,不要妄下判斷事件起因及犯案動機。

可是返到屋企開完貓罐後開電腦,一個二個福爾摩斯、柯南上身,推敲犯者唔係痴線佬,就係協助內容農場發佈假新聞,話係人狗交事主,要向港燦報復同歸於盡云云。

新聞專業基礎操守,就係Facts check, verification and clarification,簡單講即係查證同核實。港燦們一邊廂批評近年傳媒新聞質素低落,另一邊廂就自己就犯晒新聞專業基礎操守。莫講話「有乜嘢讀者就有乜新聞質素」咁高深,單係平日啲辦公室政治、姨媽姑爹三姑六婆事非,咪就係一樣無做查證同核實然後人云亦云而導致。最可笑嘅係命仔悠關都繼續呢種習慣模式,實難怪俾人恥笑港燦、港豬、港喱。不過都仲未夠劣質......

新聞系課堂總會討論一個問題:
若你身為記者,發生意外有人受傷、或見到有人準備自殺,你會先救人定準備影相採訪?
記者天職 vs. 人性本質問題,的確拗餐懵。但作為尋常普通人,應該有理無理都梗係救人為先。但尋晚事發後,一個二個就「記者上身」,掛住拍片不顧危險。本來從新聞角度,有呢啲第一現場相片、影片係好重要,但港燦們嘅心態並唔係真正的「記者上身」,而係諗住唔拍片upload 上網「示威」,有如「執輸行頭慘過敗家」嘅思想。但仲有更仆街嘅情況,就係疑犯著晒火走咗出去月台之後,無幾多人有intention 去救火,個個仲繼續掛住影影影。

另一方面,消防員訓練有一句格言:
入到火場第一樣嘢要諗嘅就係自保。呢個唔係自私,而係你保住自己就可以救好多個人,但你一出事就要好多個同僚嚟救你。
套入尋晚嘅事件,你掛住影相拍片,隨時搞到自己受傷而要好多人嚟救你。由此可見港燦嘅所為係幾咁不負責任。

至於有人提及一眾港豬好似唔知車卡、月台有滅火筒,我嘅睇法唔單只係港燦們無危機意識,就是自私自利思想驅使而根本毫不在乎任何安全設備嘅存在同運用。

加埋港燦嘅腦袋已被港共傀儡政權洗腦,使用公共交通就除了鐵路還是鐵路,唔好話全無意識港共嘅交通運輸政策是如何仆街,最基本的如果無人提巴士、小巴、渡輪,地鐵出咗事就全無意識有其他交通工具可以用,所以就算有呢位城巴唔知站長定稽查屌鳩我



我都只係會一笑置之,因為除咗响疑犯身旁而受傷嘅人係值得關注、同情之外,港燦根本就係抵撚死的!

後記:有唔少朋友問我「既然你都睇到港燦無藥可救,仲寫咁多嘢、做咁多事嚟做乜?」我嘅回答「一切做的寫的只為立此存照,以便他日可以癲佬上身通街鬧爆港燦港喱港豬點樣累死香港。」

返回主頁



沒有留言: