__

__

巴士佬唔只示範何謂團結就是力量

(柏斯敦巴士台照片)

有證據顯示該是支那共匪香港支部隱形黨員伍婉婷支持的士响巴士站「扎艇」有理巴士佬被迫外線上落客抄牌抵死,搞到三間專利巴士公司司機聯手反抗,發動按章工作,導致港島北岸、西隧及紅隧大擠塞。相信件老姑婆無諗過會搞成咁,又或者佢同港共公安、港燦一樣思維,睇唔起巴士佬可以恰得就恰。

的確,今次巴士司機非常齊心,有少少出乎我意料之外。效果唔單只要公安部港島交通部及各環頭交通組空群而出掃蕩的士,變相找返過去幾日抄巴士牌條數,港島交通部頂頭顧又奇高級警司自作自受;仲有係好出奇地搭巴士嘅港燦們竟然表現平靜,更有個別的直接向司機表示諒解甚至支持。

留意返巴士佬成個透過工業行動嘅抗議手法,其實充滿極度濃郁法蘭西膠味。

法國嘅抗議手法層出不窮,農民响政府門外倒豬屎夠晒玩嘢,涉及民生的更會玩到一石二鳥,例如地鐵罷工,唔係只得靜坐抗議,司機、站長工照開但地鐵站閘機解鎖自由出入;巴士司機罷工亦會照開車,但冚錢箱遮Calypso/Navigo pass 讀卡機,任上;公路收費站亦係類似玩法,工照返但唔收錢。直接導致公司損失之餘唔會招致民怨甚至贏埋民意同輿論。

今次巴士司機採取接近法式抗議嘅方法,近乎連民意都贏埋。除咗意味伍婉婷今鋪輸凸、連累埋支共香港支部之外,還引證到遊行、靜坐、請願遞信嗌口號俾記者影相拍片呢啲行禮如儀嘅示威抗議廢到無倫,或至少證明示威抗議唔係得嗰啲例湯例牌菜。可是飯桶、左賊們既是腦閉塞,又是只求個人曝光率知名度而只有「鏡頭前烈士」嘅模式,結果佢哋就上晒報出晒電視,但個議題就無解決到,或者好聽啲講俾政府一直拖。或者唔係咁,點可以「階段性勝利,俾啲掌聲自己」然後推動「可持續抗爭」!

今日巴士司機嘅行動會搞出乜嘢,暫時仍然難講。但好肯定,已經搞到港共,尤其是公安部,同埋土共頭都痕埋。仲要一嘢K.O. 埋飯桶左賊,小弟真係心都涼埋!

返回主頁

沒有留言: