__

__

敵人都無搞清楚,長毛還是請退下



一直以來,長毛係小弟唯一尊重嘅左翼香港政治人物。原因唔單只佢對理念嘅堅持貫徹始終,仲有一份義氣仔女講道義嘅風範。因此港燦們僅從 CCTVB 精心剪接電視畫面以為長毛只會搞事、响議事廳掟嘢,我都會不厭其煩著眾燦們睇下立法會開會直播睇清楚長毛嘅議政質素係非常之高。

特首選舉戰幔揭開以來,邊個宣佈參選我都闊佬懶理,支那共匪殖民主義之下邊個做都係得啖笑,確係原因之一,但唔係最主要的,而係明知北平中南海習、江兩派打交打到九彩,究竟「後事發展如何」係無可能有清晰嘅「下回分解」。極其量幾乎肯定 Mrs. Hitler 被統監府擺上枱做炮灰,連胡官到底葫蘆裡賣甚麼藥都睇唔通。

對於長毛參選,我嘅睇法唔係鎅票、白票、搞局曲線幫林門鄭氏助選,而係只懷著理念參選,就算全民普選又如何!! 走返到現實,要當選起碼601票,就算300+ 嗰327票俾晒佢,仲有274票根本係Mission Impossible。最多可以出現嘅效果只係响選舉論壇(如果有)入面有啲 Sound-bite 俾記者寫下,然後無事發生。即係得啖笑燒時間。

响政治嚟講,理念係好重要,但實踐唔到就都係廢話。當前係特首選舉,唔係政改咨詢,吹乜嘢爭取公民提名根本就係meaningless。爭取簽名支持呢樣嘢,說實在太簡單便宜;反而曾俊華透過眾籌得到嘅捐款人數,仲嚟得更有實效,因為就係涉及「錢」。所指嘅唔係 Uncle chips 籌到幾多錢嚟使,而係捐錢嘅過程對人產生嘅考慮相比簽名多好多。

最氣頂嘅係佢話出選嘅目的就係針對曾俊華。問題不是我的取態 (事實上我未有取態),而係開口埋口就是「敗壞嘅制度」「邊個當選都係傀儡」,林門鄭氏唔係傀儡咩?!再者,學「村長」黃浩銘話齋睇Track record,林鄭條八婆唔仆街得過薯片??

長毛日前話「不認同中聯辦能夠抵抗中央,操控香港政治」,呢句簡直荒謬。喂阿哥,張匪曉明過去咁多年做咗幾多嘢,你盲架?! 中共權鬥江派習派互片,張曉明作為江澤民駐港頭號馬仔,比起習近平一派只能遙遠控制操盤,响特首選情形勢同操盤邊一派比較佔優唔駛多講。當然,習近平亦唔係善男順女,唔會對香港整體有利;但江派嘅所作所為對香港造成嘅破壞就係事實、就係歷史。長毛從政資歷之深連咁都唔識分析,真正嘅敵人係邊個都無搞清楚,唔係嘛阿哥。呢樣嘢就使小弟火山爆發。

《孫子兵法》謀攻第三:
故君之所以患於軍者三:不知軍之不可以進,而謂之進,不知軍之不可以退,而謂之退,是為縻軍。
三軍既惑且疑,則諸侯之難至矣,是謂亂軍引勝。
要直接地解畫,即係明知不可為而為知,就是憨鳩 (糜軍)。就算唔計當年鬧何俊仁、梁家傑,搬龍門搬到難以服眾,搞到幫共匪抬轎、尤其是前述形勢同操盤佔優嘅一派 (亂軍引勝)。

選舉條例唔可以講明叫長毛退選,但呢個爛局唔搞返掂,社記隨時早過民協亡黨唔係無可能。

返回主頁

沒有留言: