__

__

長毛俱往矣,社民連亡黨不遠


在一眾社民連成員同長毛 FANS 不斷向民主300+ 吶喊「你唔提名長毛就係共諜你係鬼」屌票之下,長毛梁國雄終於响今日宣佈因「『公民提名』未達38,000目標」放棄參與特首選舉。實數只得20,234。


之前我已經寫過,長毛動機係好,但只顧理念不顧現實同思量實踐嘅可能,可以話埋下今次目標只達成剛過半 (53.2%) 嘅伏線。原因唔單只係「政治就是很現實」,仲有係香港人嘅本質係好現實,明知你長毛就算入到閘都無機會當選;又就算响選舉期間啲論壇上質爆曾俊華同林門鄭氏又如何,佢哋咪一樣應完你機之後乜都當無件事。再就算拎住選舉論壇嘅立此存照向薯片或妖鵝追數又點唧?共匪係撒賴走數你長毛吹得佢哋漲咩?! 既然係咁,仲做乜要俾你嘥時間唧。

反觀曾俊華,眾籌直至今日傍晚,籌得近500萬,24,874人捐咗錢,平均每人捐$197.3。


唔講 $$ 呢個社記同佢哋啲 FANS 視為「罪」嘅東西,單係人數已經多過長毛4,640人,差距22.9%,真係唔知村長嗰堆白痴係咪仲要屌晒全香港人「係共諜係鬼」。仲要對比「簽名」只係畫隻龜,「攞錢」使人產生更多 Hesitations,所衍生嘅心理狀態落差因素,長毛同John Tsang 差距起碼擴大一倍。

長毛今鋪呢一敗,唔單只證明社記班人同啲 FANS 從來只曉得响道德高地 Jerking 結果只會得啖笑,更是以我對呢班人嘅了解,佢哋係唔會反思,繼續認為理念大晒,港燦唔聽係佢哋問題。試問咁樣發展落去,點會唔係步向亡黨之路!

不厭其煩再講一次,理念係必須,更要考慮現實同實踐,所謂「知行合一」,不單係從政者要緊記遵行嘅原則,亦係做人要有嘅原則。恕直接講,社民連繼續黃浩銘嗰套「鏡頭前烈士」嘅作風同理念大過天嘅思維,只好買定香檳等社民連宣告解散亡黨。

返回主頁

沒有留言: