__

__

選特首係乜嘢局勢都唔曉嘅就出少句聲



無錯,嚟緊嘅星期日就特首選舉投票,只得1193名選委可以投票,根本係一場得啖笑嘅政治鬧劇。成套戲只係支那共匪自編自導自演,係無法否定嘅事實。但由舊年選委會選舉到今日,更加係鬧劇中的鬧劇,但所指嘅唔係民主派參與其中有如承認個爛鬼特首選舉制度,而係因為佢哋嘅參與引起一堆只顧站在所謂政治道德高地嘈生晒嘅政客、KOL呱呱叫。

確實地,無論曾俊華、林鄭月娥還是胡國興當選,都只係傀儡一名,香港只會繼續俾支那共匪摧殘。呢個亦係堆嘈生晒嘅政客、KOL嘅立論基礎。但撇除長毛宣佈參選卻失敗收場,呢場鬧劇中的鬧劇荒謬所在,係呱呱嘈得嚟針對三個候選人同選舉制度之外,無任何實質可以改善香港政治形勢的解決方案。簡單啲講,唔好話完全唔諗誰當選將會有何後果,只係一味「小圈子選舉可恥」,掉返轉問佢哋有何Alternative proposal,都答唔出。

舉個最簡單例子 ── 「831框架」。曾俊華的政綱確實有「831」,林鄭無嗎? 點解社民連只鬧薯片唔鬧妖鵝? 撇除投共、共諜之說,「村長」已經解釋唔到。就針對呢一點,推上一個層次去講,三個人主要面對嘅係選委,係無法迴避嘅事實。如果講到明「否定831」,無錯係滿足咗堆嘈生晒嘅阿煩膠,但就禍晒 300+ 以外嘅選委,仲點應付場選舉呢?班友仔完全俾人覺得只係為鬧而鬧,又或者稍有政治觸覺的就認為只為彰顯佢哋嘅個人政治存在感,但只是荒謬處之一。

小弟不否定原則的重要性,但只顧原則不理現實,搵唔到如何落實原則的可能,根本連紙上談兵都不如。

三個候選人哪一個當選將會為香港政局推向甚麼局面,其實好多人未必睇得清,嘈鬧者更繼續只顧「道德高地」思想而視若無睹,三人背後所代表的支那共匪勢力與香港政局發展的關係,闊佬懶理不特只,聆聽了解都無,那管有多理據兼備的分析研究都聽唔入耳,先至係最攞命!

江澤民 vs. 習近平兩派的政治鬥爭,亦係另一個點避都避唔到嘅政治現實,三個候選人份屬那一派,其實好明顯,尤其是林門鄭氏。

但支那共匪的事,由1949年以嚟都係唔可以單憑表面所講所做的去了解,呢個係分析研究支那政局的基本功。嘈鬧者連呢啲基本功都無,就對共匪任何一派做或講乜嘢事就衝出嚟扮晒專家說三道四。更枉談要應付共匪「只能做,不能講」,「就算講都只能隱晦地講」的玩法,甚至乎共匪好多時講/做出嘅即時效果同真正目的往往相反,可以諗到你頭都爆;

最簡單例子莫過於劉夢熊出獄當晚响商台《光明頂》談提及林彪,係以林彪謀反曝光之後,周恩來一直保住佢,撳住毛澤東唔好郁手,但到最後卻是周恩來親自下令開炮打飛機隊冧林彪,暗喻習近平同689「握手」唔代表啲乜而最後會親自手刃。然後的,林彪遇害之後,就開始清算四人幫,喻「搞掂」689 之後就必清算其黨羽。唔識黨史咪覺得尖啤當晚無料到囉!劉夢熊另提到令計劃,講佢升做政協副主席之後,習近平就親自郁手做瓜佢。暗喻 (其實講到白) 689 被擢升的可能結局。淨係睇表面會明白 689 根本係泥菩薩過江咩?!

江澤民一派當然會伺機向習近平還拖,呢個係唔駛熟讀兵法、史書都明嘅常識。但江派到底有何目的、做緊乜去反擊,林門鄭氏又如何受老江透過統監府操控,又係一個二個都睇唔明就呱呱嘈。薯片是否代表習系,無人夠膽肯定。但習近平就算幾唔滿意有美帝走狗背景的曾俊華都好,如果能夠借刀對付江澤民,就符合毛澤東名句「聯同次要敵人,打擊主要敵人」理論。

689五年已引證江澤民只會使香港走向萬劫不復,而習近平雖則都係仆街一名,但了解佢老豆習仲勛的歷史,多少都會睇到習近平衰極都唔會有如江澤民咁毫無底線做盡壞事;若再「考古」林門鄭氏同鬍鬚曾,拆解出兩人的做事模式同風格、以至政治立場取態,就會見到 Lesser evil 並非純引日本明治維新、二戰英國為對付納粹德國容讓蘇聯開火的歷史的紙上談兵。

兩派對香港有何所圖,不外乎同權鬥有關,但亦正是妖鵝定薯片當選香港政局走向。姑且講白一個分析。表面睇,John Tsang 當選可視為習近平大勝,就算妖鵝當選,是否意味習近平將會徹底的輸而香港被陪葬?薯片叔搞「民意戰」,意不只是仿傚 689 响五年前「脅民意以令中央」,而會係習近平借「以其之道還其之身」向江系宣示「你玩得咁過癮吖嗱,依家要你受返晒」,當中還包含「就算張德江成功捧咗妖鵝坐上去,你老江都唔會有好日子過」嘅訊息。雖然引證到誰當選香港都未必會好過,但痛苦程度同持續時間係會有分別,與及香港可會絕境重生的機會。

是的,呢啲分析係好狠複雜,小弟都未算好曉,但點都清楚過已走入滅黨之路嘅社民連和一眾KOL所鳩叫鳩寫的吧。

後記:1193 - 327 = 866。呢八百幾票除咗自由黨之外,仲有好多商賈响度。姑且「溫馨提示」佢哋唔好以為所有掌權的都會千秋萬世,更唔好諗埋堆某一邊實有運行,姓鄭嗰家人已經係 Sample,用完即棄係中共永恆不變的遊戲規則。

返回主頁


沒有留言: