__

__

DSE 歷史考試引爆「民主回歸」大炸彈



DSE 考試本來係人見人憎,但今日歷史科考試,竟然以1982年香港革新會民調結果得4%人支持「回歸」中國,作為其中一條試題,就吸引到好多人注意,包括小弟。




當小弟响下晝忙得不可開交,突然有朋友 whatsapp 傳來消息同以上嘅試題capture,第一個反應係眼都凸埋 ── 考評局竟然夠膽死搵呢個不論對共匪定飯桶 (尤其是支教民) 都係死穴嘅歷史事件嚟做試題,簡直食咗豹子膽。第二個反應就係我係香港第一個翻出「民主回歸」臭史嘅茂利,第一篇在報章撰寫此為題材嘅文章响2013年7月19日《蘋果日報》刊出;亦係親自搵當年响港大就讀嘅朋友幫手摷出香港革新會民調報告。响呢四年嘅日子响報章同網上寫過近20篇文章講民主回歸,當中有最少9篇直接談、引用民調結果:

2013-3-26 如果命運能選擇......
2013-4-10「民主回歸」不能一錯再錯
2013-7-19 《蘋果日報》反思民主回歸
2013-8-22 《蘋果日報》悔不公投話當年
2014-1-10 香港人從來都無支持過「回歸祖國」 - 談1982年民意調查
《蘋果日報》2014-2-11 32年前一項沒有「出街」的民調
《蘋果日報》 2014-9-15 民主回歸之歷史因由和責任
2014-9-3 平衡時空 ~ 回到1982年
2014-9-10 民主回歸派最少三宗罪 ─ 全面「追殺」完全合理

但一直的 Noise 只集中在網上一少部份人,莫講話成件事擺明針對民主黨同教協所以當睇唔到,而佢哋啲同道左賊們亦當然唔出聲;連芒果菊花白雲教徒一樣當無件事,一直炒唔起呢個其實對香港人係極度重要嘅議題。政圈中唯一一個夠膽拎出嚟講同作為論述去做事的人,就是响去年立法會選舉時我表態支持嘅游蕙禎 MP。(我相信佢被針嘅原因之一就係夠膽隊正支教民死穴而)

「炒得起」嘅結果唔係小弟「上位了」,而係呢段歷史正正將呢19幾年嚟香港淪喪於支那共匪手上搵得返個根源,可以成為一套好完整嘅論述推翻港共傀儡政權,以至要英國躝返嚟香港收拾殘局。簡單啲講係香港可以「翻盤」嘅基石。而1980年之前出世的港人對中英談判至過渡期有親身經歷,呢個基石可以成為推動佢哋 action 嘅助力。

或者香港人普遍的歷史觀仍滯留於「鴉片戰爭是不義之戰」和所謂不平等條約而衍生香港同中國嘅關係觀念,加上傳媒同政界呢四年嚟要不是閃避就係隻字不提,所以就炒唔起。

今次考評局嘅膽大包天創舉會產生幾多即時反應是未知之數,又雖然各傳統新聞媒體亦冷處理而相信唔會有太多短期效果,但小弟相信揭破「民主回歸世紀大騙局」嘅星星之火已經點起,終會有燎原嘅一日。以當前香港嘅民怨程度,應該都未必要等好耐。

最後,奉勸民主黨同教協盡最後機會出嚟跪玻璃,已經係最後機會。過咗就等香港人同你哋大清洗。

返回主頁

沒有留言: