__

__

香港根本唔適合搞單車共享



「單車共享」呢種公共服務,最多港燦第一印象就係台灣嘅 YouBike,因為雖然响外國唔係乜嘢新鮮事物,但沒有國際視野,YouBike 就使港燦們有如發現新大陸。

呢類其實係租單車嘅「玩意」,响香港已經 N 年。吐露港公路單車徑同大圍單車公園,算是「租單車」最蓬勃嘅時期。但都已經係後期的了。早於1970年代荃灣路德圍惠康超市兩邊,曾經有過幾間單車舖,賣車之餘提供租車。當時嘅「玩法」係無乜膽嘅就响路德圍、福來邨、沙咀道球場附近兜嚟兜去,夠大膽嘅就落馬路踩去汀九停車場。

只不過隨住時代變遷,加埋港共傀儡政權借建立鐵路霸權嚟助長地產霸權,大圍單車公園變為「沙中線大圍車廠」上蓋物業長實的「名城」,哪管單車舖轉型到沙田、大埔、泥涌都有分店 / 聯盟店,提供「異地還車」,租單車嘅生意已不復往昔就是事實。

「港式租單車」同「單車共享」 嘅概念係兩回事。「港式租單車」係一種消閒活動,而「單車共享」係既可以作為消閒,又可以作為交通接駁。就以台灣 Youbike 為例,幾乎所有 Youbike 站都係附設於捷運車站,俾一啲要去稍為遠離車站、但搭巴士/的士又唔三唔四嘅地方,踩單車「駁腳」;或是只係搭捷運只係一兩個站的路程又唔介意消耗下自己體力,既節省車費又唔駛上落月台,同時減輕呢類短途乘客對捷運系統嘅負荷。

台灣嘅 YouBike 之所以成功,唔單只係有良好嘅租用管理,仲有整個服務提供嘅出發點,係可以達至市民、政府、運輸系統三嬴嘅局面,人人受惠而唔會有 stakeholders 出現怨氣;更重要就係有完善嘅單車行駛配套設施,同埋對駕駛者及行人嘅教育。

反觀香港,地鐵站/火車站/巴士站側莫講話無租車點,連單車泊位都少見;就算有都俾人拎晒嚟做廢車場,有得政府「大清洗」時幫手掉垃圾。除咗吐露港公路、馬鞍山路等有有限的單車徑之外,根本就無單車行駛配套設施;就算有,總係搞啲「交匯處」楝幾個鐵欄隨時炒車,楝個「單車徑終止」路牌,然後港共公安要跑數時就企响嗰度,唔落車推就出告票。無單車徑呢,踩行人路又話犯法,踩馬路既有港共公安用《道路交通條例》玩鳩人,再有成大堆 (以為好撚巴閉嘅) 私家車車主「凶」啲單車然後擺上網公審「路權撚」。鐵路、巴士又唔俾連人帶單車乘搭。零配套之餘,港共傀儡政權不斷洗腦式指單車對道路安全構成危機,搞到成個香港幾乎完全仇視單車。就是台灣有嘅 facts 香港全部都無,點可能有「單車共享」嘅存在空間吖?!

GoBee.Bike 嘅出現無做到台灣 YouBike 嘅效果,租車點只係响城門河單車徑,唔單只違背「單車共享」嘅概念,血淋淋啲講,擺明同單車舖爭生意,點可能唔俾人「搞」吖。小弟唔係認同黑社會式嘅野蠻所為,但港共傀儡政權近幾年有乜搞作都只係諗搵錢機會,唔會理成個idea到底會有幾膠同會產生幾多問題;就是最簡單嘅踩單車配套乜都無,又成個社會意識對單車嘅態度,「租單車」呢門生意本來就係僧多粥少,點會唔發生啲野蠻所為。

到底乜人拆零件、掟啲單車落河,N個可能性,唔好一口咬定港燦支那化,剩係犯案動機我已經搵到一個,根本係無頭公案。但成件事根本就反映單車响香港嘅生存空間,所講嘅唔只係「租單車」生意,係直頭使用單車作任何用途,包括運動、消閒、交通工具。正如啲左賊話齋「針對政權」,應該借勢向運房局、發展局開大火。

返回主頁

沒有留言: