__

__

年過六十罹患眼疾,返去新北



黃毓民宣佈退出政壇,從此不再參選香港選舉,不少人第一反應係「留名等走數」。事實上,正如賭馬「刨往績」,由佢出走社民連以嚟啲record,真係唔好怪人人都咁諗。亦因此要執正少少個「立此存照」會好啲嘅。

客觀講,黃毓民由商台《政事有心人》封咪之後走入議會,的確對香港政界產生唔少正面作用,至少响立法會會議廳聲大大鬧港共狗官係佢創先河。但可惜因為黃特漢啲新聞 (係呀,又講呀)之後嘅表現以至人格變化,就使到佢嘅宣佈「退出」,除咗佢嗰堆芒果教信眾之外,根本無嘢值得可惜。

唔計一直有傳因為「大漢」(試用閩南話讀呢兩個字)而投共去呢個可能的子烏虛有,剩係講佢班追隨著開口埋口嗌佢做「教主」,佢又好受樂而即合理理解根本在搞個人崇拜,呢個完全違反民主政治原則嘅搞作,已經係佢從政以嚟嘅一大敗筆。

芒果佬話會繼續論政,無任歡迎嘅。但除非只為做慈禧太后玩論政為名莫後操盤為實,否則正如小弟有寫台灣《自由時報》同新加坡《聯合早報》咁,芒果佬查實唔一定要响香港。咁佢可以去邊呢??

點解會起題「返去新北」嚟呼應,當然有典故啦。Details 就...... 費時俾人話「禍不及妻兒」啦。

但要講返一件事,响舊年立法會競選期間,佢堆信眾因為我公開表態支持游蕙禎,就响小弟FB Page搗亂,但在我一晚之內連出三個posts都蘊藏住台灣新北市板橋區呢個訊息,之後就雞飛狗走、水靜鵝飛......應該諗到新北同芒果佬有乜關連喇掛。

反正話對眼唔掂喇,不如返外家,起碼多幾個人照顧下。

後記:
當晚要是堆教徒無停火的話,我就會貼埋呢張响之前去台灣時特登去影嘅相

自強新村唔單只係眷村咁簡單,慢慢參透下啦

頂圖是响美國西岸至中部,墨西哥流行嘅一款名為 Mango Salsa Hotdog 嘅美食

返回主頁

沒有留言: