__

__

強烈支持馬來西亞政府驅逐所有華人出境促成政教合一政體


馬來西亞國會議員沙布丁 (Shabudin Yahaya) 好一句先姦後娶、9歲細路女可娶,搞到本來國際上無人理嘅馬來西亞政治,一下子吸引晒全球多國注意。




呢條變態馬拉佬乞膠威力高登仔坐火箭都追唔上!!

馬來西亞國會現正審議簡稱「355法案」,大致內容係將通稱為「伊斯蘭刑事法典」同伊斯蘭審訊 Syariah Courts (Criminal Jurisdiction) 變為全國適用。拗撬重點唔單只係非回教徒是否適用,東馬兩州(尤其是砂朥越)是否豁免實施,重有條文訂定同執行如何實施於回教徒身上。

「355法案」表面上促使穆斯林「回歸」對真主嘅真誠,對於馬來西亞普遍接受所謂世俗化嘅回教徒嚟講,其實只能接受。但如果知道夾住响汶萊東西兩部份中間嘅砂朥越林夢市 (Limbang) 有如支那匪區東莞咁 (日後有機會先詳談),成因同汶萊一直奉行伊斯蘭刑法有關的話,就會知道班馬來西亞堆馬拉佬政客所打算的根本得啖笑。

研究馬來西亞政治嘅重點從來都係圍繞住種族主義。唔講太遠,由1965年Singapore is OUT,到1969年5.13暴亂,再到1980年代馬哈迪時期強勢打壓林吉祥父子以至民主行動黨,通通都係由種族主義思維所衍生出來。本來到安華出任副首相開始出現「大和解」蹟象,但馬哈迪一腳踢佢入監倉,就一切還原到政治上馬拉人同華人對峙狀態,或最起碼面和心不和。到納吉出任首相,呢種政治上不和嘅狀態變本加厲。

又本來民主行動黨非常努力爭取馬拉人支持,2013年大選派出多名馬拉人上陣,2014年5月安順補選更直頭傾盡全黨力量為Dyana Sofya助選;加上檳城州首相林冠英執掌州政府不到八年將州庫房財政轉虧為盈贏盡州內不同膚色的掌聲,道理和形勢上該出現第二次「大和解」。但本來响2013年同民主行動黨及安華為首嘅公正黨合組「人民聯盟」嘅伊斯蘭黨,一直採取開明主張嘅精神領袖聶阿茲 (Nik Abdul Aziz) 响2015年2月12日逝世之後,黨內保守勢力抬頭,直指2013年大選民主行動黨才是大贏家,認為伊黨為這華人為主嘅政黨結盟只是作嫁衣裳,係錯誤的。導致民聯散夥 (但不是想談的重點),然後伊黨大力鼓吹政教合一主張。納吉「淋電油」撥大個火,全國大規模充公 Non Halal油掃呢件膠事就係咁情況下發生。

伊斯蘭黨嘅中心思想係信仰主導一切,甚至有保守死硬派認為馬來西亞社會及經濟狀況一直落後,是因為國內信徒對真主不夠真誠,再有更激進(雖然只是極少數)的想法認為一切皆因有非穆斯林响大馬招致真主嘅懲罰。馬來西亞人口種族比例,馬拉人(連同土著)約70%,非土著絕大部份是穆斯林;非穆斯林的有印度裔人約7%,華人約23%。可見伊黨嘅茅頭其實直指華人。

另外要留意,巫統嘅政治主張重點就係「馬來人優先」。基礎係指華人漂泊到來掠奪資源、掌控經濟命脈,是導致馬拉人大多數窮困嘅原因,所以要讓馬拉人先享有政治、經濟、福利、教育嘅優先權,才可以擺脫華人嘅支配。

兩黨差別只在於直接從宗教角度,或是借宗教之勢加諸於經濟和社會因素,但都係針對華人,壓縮華人嘅生存空間為目標,甚至要將華人趕走。

換上另一個角度看看大馬華人。馬華公會嘅成立目的是要抗衡巫統等政治勢力對華人嘅打壓,為華人爭取權益。成個巴勒斯坦解放組織 VS. 以色列政府咁嘅陣勢,當然就出事啦。再加埋華人血液裡嘅小農奴隸基因 ~ 皇命不敢違 + 西瓜靠大邊,結果咪俾巫統收編。加上Singapore is OUT 之後民主行動黨不斷受到狙擊、迫害,就使馬來西亞華人心底裡總有著寄人籬下的思想,擦不掉同「中國」嘅心理聯繫,沒有如新加坡華人嘅落地生根思想,就成為馬拉人認為華人係非我族類、唔可靠嘅理據,也所以能解釋為何華人成為伊黨同巫統嘅針對目標。

但更仆街嘅係唔少大馬華人無 alert 到呢個問題,响2015年5月曹格認做「中國人」事件,小弟借勢點出呢個問題,响馬來西亞《東方日報》撰文兩篇:2015-5-28 歌手曹格是中國人?2015-10-6 華族毋忘歷史教訓,提醒大馬華人,結果兩個「馬來西亞『中國人』」接連開炮還拖:
2015-6-8 大馬歌手曹格犯下滔天大錯? ──駁林鴻達的謬論
2015-10-25 華人沒忘歷史教訓──回應林鴻達

就證明馬來西亞華人俾馬拉佬針對,甚至可能因「355法案」招禍,更甚至發生排華,都係抵撚柒死唔抵可憐。

順手一提,自從呢兩炮之後,知道大馬華人根本唔抵幫,就再無心理會同再無為《東方日報》撰寫評論。多謝老闆黃金城一直的支持。

既然伊黨同巫統咁想趕華人離開馬來西亞,又既然華人咁「心繫(支那)『祖國』」,那倒不如強烈支持伊黨同巫統好過,反正學陶傑話齋「中國人係一個習慣走難嘅民族」。但不過咁,柔佛二王子東姑依德利斯講過佢身上流著有華人嘅血;雖然追溯返「曾祖父」阿布峇卡蘇丹陛下 (Sultan Ibrahim Abu Bakar Al-Khalil) 娶妻廣東客家妹黃亞嬌,後來改信伊斯蘭教並改名法蒂瑪 (Sultanah Fatimah binti Abdullah),但柔佛王室唔認同伊黨同巫統甚至狂抦,真係要趕華人走的話,就順手趕埋柔佛走啦。

返回主頁

沒有留言: