__

__

岸膠舞若衣之膝躍反射柒咗都唔知



好多人,包括大堆平日懶係關心時事政治嘅人,一見鍾國斌响 NOW「大鳴大放」咁講,即刻「上腦」的大鬧自由黨派件仆街中之XO掌管教育,話自由黨夾埋林鄭月娥要搞死香港啲細路正一冚家鏟。

睇表面嗰層,的確係得出咁嘅結論。但由節目出街起計剛過24小時,自由黨榮譽主席田北俊就响FB 出個咁嘅 Post


成個 post 連埋啲 Hashtags 完全係一陣「曲到圓」嘅味道,即係嗰大堆狂鬧嘅友仔全部中晒伏。

先唔講田大少玩膠所蘊藏嘅意思,若果冷靜、細心分析一下鍾國斌所言,其實充滿伏味。

第一,自由黨嘅民意支持不嬲都唔高,且偏重於來自商界。可是有一個不分派別都極度討厭嘅黨員,呢個叫做張宇人。普通階層討厭佢唔駛多解釋啦,但商界因為佢啲「資本家可恥」嘅言論過晒火位,推高老闆 vs. 打工仔嘅對立火勢,影響到日常營商嘅管理上變得更加困難,認為佢係一件「累街坊」嘅人形物體。

第二,因為張宇人神憎鬼厭,黨內自不然有人認為佢「陀衰家」,唔妥佢嘅大有人在。甚至不能排除有想逐佢出黨嘅諗法,但始終黨內有一批張廿蚊嘅死忠,莫講話要逐佢走,就是要借今次特首選舉佢唔跟隨黨嘅路向表態高調支持林鄭而要「紀」佢,都唔係容易執行;就算要做現階段都唔可能明做。難得有機會食住林鄭嘅民望弱勢「借刀」將對佢嘅不滿擺上枱面,先可以鋪路趕佢走。

第三,再就算唔諗、唔知、唔理第一同第二嘅情況,自由黨推薦等如林鄭一定要受咩? 正如平日搵工,你寄申請信去一定會見你咩? 約得你 Interview,一定會請你咩? 連呢個咁簡單嘅都諗唔到,仲學乜嘢人做KOL講嘢呀?!

第四,張宇人真係熟教育嘅事?客觀嚟講不論階層都會講句「咪玩啦」。用坊間對張廿蚊嘅普遍印象反「借刀」捅林鄭,擺明車馬發放「我哋唔妥你林鄭」嘅訊號。即係林鄭組閣工作繼續受阻。呢個就係田大少玩膠所蘊藏嘅意思。

中學 Biology 有教授膝躍反射 (Stretch reflex)測試證明人體反射機能唔單只係透過腦,係可以經由中樞神經作快速操作。故此可用作測試中樞神經診斷例如中風、小兒麻痺等同脊髓有關嘅疾病。

一個二個對推薦張廿蚊做教育局局長即刻衝出嚟鬧生晒,完完全全就有如膝躍反射咁唔經大腦嘅所為。就連如以上四個 facts (最少) 都唔去思考,就衝出嚟柒。再加埋田大少「曲到圓」嘅表達,更見到嘈嘈嘈嘅友仔是何等的岸膠舞若衣 (憨鳩無藥醫)。

姑且拉闊同時間上返去耐少少,過去呢幾年好多新聞事件,都極度多人以膝躍反射模式作出反應。唔講英國對香港嘅取態表現或支那共匪所做的都係隱匿手法咁高深,講單連陳云根都柒爆咗嘅事 ── 2012年8月保釣成功登島。

當年因著剛抬頭嘅香港本位主張 (即一般稱為本土主義)氣氛,好多好多好多好多人批評啟豐二號赴釣魚台只是大中華情意結、幫支那共匪助長民族主義氣燄抬轎。但小弟就偏偏大唱反調,認為今次行動只會搞到共匪頭都痕,結果當然俾眾人圍屌狂插。直到楊匡不顧阿牛曾健成阻撓(江湖傳聞,真假自行判斷) Full Throttle ,同日本海上保安廳兩艘艦艇硬撼成功登島。


再之後引發共匪治區發生大規模「反日示威」,微博、QQ 互傳高喊解放軍出兵,或反過來說「捍衛領土解放軍還不如一個楊匡」之後,就全世界收晒聲;小弟當然就借勢瘋狂大反擊,包括狂掃陳云根及其信眾,結果「被下地獄」。

事隔咁多年就不妨爆埋,當年响出發前幾晚同楊匡出嚟飲酒吹水,佢同我講:「Jacky,睇住我做場好戲!」我無追問佢會做乜而只係回應一句:「我買定煙同酒等你返香港,係咁多!」,兩條友跟住拎住啤酒樽一哼「就咁決定」。

膝躍反射 mode 唔單只誤導言論,輕風作浪嘈喧巴閉都事少,仲往往做出錯判形勢,搞到成個坊間反應錯晒而影響大局走向,更見呢堆直咇腸政客、KOL 害人不淺。但最慘嘅係呢堆盲毛恃住自己响道德喜瑪拉雅山兼有所謂知名度指斥如我呢類反其道而言嘅友仔,先至禍害深遠。

自由黨鍾國斌同田北俊今鋪唔只成功向林鄭射一炮,仲使一大咋平日聲大大但實情係無貨賣嘅友仔被炸到體無完膚,小弟確係有少少心都涼埋。但同時奉勸各路英雄英雌唔該緊記「政治嘅嘢邊可能單睇表面」嘅原則囉。

後記:
1. 慢慢參透下楊匡不顧阿牛曾健成阻撓嘅江湖傳聞,會明白點解支那共匪要追殺楊匡到天腳底;
2. 正如新約聖經路加福音4:24 ~ 沒有先知在家鄉是受到悅納的。真係唔好怪小弟對香港政事冷淡。

返回主頁

沒有留言: