__

__

血庫告急又如何??


近幾年,紅十字會成日都話血庫告急,呼籲市民前往捐血,我聽到有點麻木之餘,會諗起點解97前無幾可聽到呢?原因唔係諗搞出關公災難嘅支那共匪攞血用,而係捐血人次係咪少咗。

雖然2015年統計捐血人次26萬,比2011年23萬上升13%,但2011年香港人口707萬,2015年730萬,上升幅度3.25%。中間10% 落差已經好大個問號。


2011年年齡中位數係的41.7歲,2016年44.4歲。人口老化確實增加醫療輸血需求,但點都無可能超過人口增長 VS. 捐血人次落差嘅嗰10%。

單係呢兩個數字,紅十字會真係唔好怪人質疑又係支那蝗蟲共匪導致的。

港共傀儡政權推廣「旅遊醫療」係咪成因之一,不論紅十字會、各大私家醫院必定打死都唔會認。但醫療服務不論公營定私家,首要任務就係應付本地人嘅醫療需要係無容爭拗嘅事實。有剩餘資源先至搵外國人錢,呢個放諸天下皆準嘅道理。

「旅遊醫療」呢樣嘢响外國唔係新鮮事物,美國、加拿大搞咗好N年;近十幾年,新加坡同台灣都大行其道。小弟早幾年鼻頭生到一舊舊,都係去咗台北台大醫院做手術。台大醫院亦設立一個國際醫療部,專門招呼外國人嘅醫療查詢同安排應診、手術等事。但台北人有無屌鳩我呢類「佔用當地醫療資源」吖? 無囉,仲好歡迎添。台灣人仲認為我哋呢啲「客仔」俾全費接受治療,變相幫助醫院嘅財政,減輕佢哋以至政府嘅醫療財政負擔。但最大前題就係外籍「客人」無分薄本地人嘅醫療資源、無影響到本地人嘅就醫。

另一個要留意有關捐血人次嘅數據,就係30歲以下嘅捐血者比例持續減少,16-20歲更下跌超過一半。呢個唔單只係同人口老化有關嘅趨勢危機,仲有係點解後生嘅人唔捐血,好值得深思。

我唔認為成因唔係「政治化」咁講嘅本土主張,而係要留意捐血嘅條件之一就係唔可以病,就算傷風感冒完咗最少6星期無服用過藥物先可以捐。但當今有如奴隸制度社會,無償OT變得老馮,一個二個「廢青」身體變差而動不動就傷風感冒,點去捐呀?而「奴隸化」嘅社會狀況,又係支那共匪殖民手段。可以見到血庫告急問題,唔單純係支那蝗蟲享用本港醫療嘅問題,更是共匪殖民造成嘅長遠危機。

人命的確無價,但支那蝗蟲享用本港醫療嘅「疑團」一日唔扑散,減低需求;又一日唔改善本港就業「奴隸化」嘅問題,供應就遲早出事。故此,呢一刻真係情願「草菅人命」搞出大危機,否則「奴隸化」繼續落去遲早都會搞出大件事。

返回主頁

沒有留言: