__

__

香港無民主仲賴英國佬?


支那共匪成日話英國殖民走狗都無俾香港民主,點解香港人唔賴英國佬而「回歸『祖國』」十幾廿年就係咁嗌要爭取民主,成何體統!

歷史如此記載:响1981年戴卓爾夫人訪問北京期間,同鄧匪小平傾到香港前途問題,矮仔鄧話會不惜一切代價,包括透過軍事行動,都要收回香港主權。之前已有英國解密文件證實呢段歷史的真確。亦即係話香港之所以無民主唔係英國殖民走狗唔俾,而係支那共匪以爛仔手段令到英國佬唔响97前實行民主政制。

今日 CNN 報導再有英國解密文件再次證實支那共匪响香港問題對英國是如何野蠻。

其中提到,支那共匪以武力威嚇英國唔可以俾香港自治以至獨立 (或最起碼實行民主政制),1981年嗰次唔係第一次,而係早於1958年。

當時英國首相麥美倫(Harold Macmillan) 收到一封電報 (或書信),指時任支那共匪總理周恩來响1958年1月30日表明如果英國俾香港實行有如新加坡自治的話,將會採取任何「不友善行動」,並且強調英國無權過問香港嘅主權事宜。



先要明白傳統英文有所謂 Under statement,即係「寫得留有餘地」。電報寫 any move towards Dominion status as very unfriendly act,即係有如鄧矮仔的「不惜一切代價」。故所以有本港傳媒報導翻譯成「不惜動武」,可以話係政確。

電報另一個值得留意之處,係 self-governing Dominion like Singapore. 。周匪恩來為乜事要提到新加坡?

1958年1月23日,柏立基 (Sir Robert Black) 到港履新第23任港督。佢出任港督之前,在1955年起出任新加坡總督。而擔任坡督期間一項重要任務,就係進行新加坡自治協議談判,最終在1957年4月達成協議。仲有另一項功績,就係大舉清剿當時馬來亞共產黨响新加坡嘅政治勢力。而清剿在坡的馬共份子在一定程度上,對馬來亞獨立產生正面作用。而馬來亞就响1957年8月31日宣佈脫離英國殖民統治獨立。

今次 CNN 報導的英國解密檔案,尤其是周匪恩來發爛咋嘅內容,正好引證英國政府任命柏立基做港督,該是要「搞掂咗新加坡就麻煩搞掂埋香港」,即係英國有意俾香港隨新加坡之後實行自治和民主政制。如果唔係,周匪駛乜發咁大火,仲要講明「新加坡」呢!

再留意埋電報提及周匪發爛咋嘅日子剛好是柏立基到港後一星期,即係英國政府還未對香港實行自治有任何行動,共匪就有理無理開咗炮先。完全切合毛匪有云「對付敵人,要消滅於萌芽之時」的調子。

依家爭在仲未有任命柏立基做港督、或是記錄柏立基計劃推行香港自治的文件曝光。但單從今次 CNN 報導,就幾乎可以肯定香港本來就是可以一如新加坡咁實行自治、甚至獨立。未能成事又係支那共匪發花癲!

將歷史再推前一點,有一個稍有研讀過香港歷史的都知道的「楊慕琦運動」,同樣因為支那共匪對香港的威脅而告吹。連埋「88直選」,95年匯點四仆街响立法會投棄票,支那共匪响1997年前最少先後四次阻撓以至破壞香港的民主政制發展機會。再加埋《基本法》附件一都走數,清楚可見香港無民主根本就係支那共匪造成。唔該啲五毛黨、大一統左賊、老K上腦嗰啲友仔,咪再講「英國都無俾香港民主」!

延伸閱讀
「民主回歸」不能一錯再錯

返回主頁

沒有留言: