__

__

話咗熱普城係共諜係鬼架啦


小弟將熱普城稱為「芒果菊花白雲教」,芒果、菊花、白雲之典故唔駛多解釋;「教」之意就是宗教,所指的唔只是國民黨員黃毓民的追隨者嗌佢做「教主」,還有指呢三條茂利嘅追隨者都無腦,對三條仆街講乜都不加思索當係真理,仲唔係教會咁呀。

「芒果菊花白雲教」由舊年九月以後開始連番內鬥,食花生都食死。鄭松泰的機密被爆,只不過係呢場內鬥進入白熱化,照估計仲有排未到結局。最起碼芒果佬同菊花達同海陸豐鄉事勢力嘅關係都仲未流出,以至瘋癲雲同港共前上司仲會唔會有乜藕斷絲連亦唔係無可能。

不過,撇除「欲知後事如何」,就呢場內鬥發展到呢個局面,已經有相當清晰嘅證據引證呢三件「宗教領袖」係共諜係鬼嘅可能性非常之高。

首先分析大家覺得「最花生」的部份。鄭松泰對游蕙禎MP 同梁頌衡MP 嘅睇法,不單證明熱普城同青年新政根本就是敵對關係,而以呢個敵對關係為基礎,就解釋得到游蕙禎MP 响選舉期間嘅遭遇。

游蕙禎响競選期間表現每況愈下,大部份嘅焦點思維只會覺得佢廢、唔適合做議員政客;可是就忽略咗選舉論壇佢被圍攻係一個乜嘢嘅局面。

撇除黃碧雲同蔣匪麗芸兩件八婆臭貨 while 所發動嘅攻擊根本得啖笑,唔是今次要談嘅重點;黃毓民、李泳漢、林依麗、何志光呢四條名單,對游蕙禎嘅攻勢係好有策略,並全部針對住一個當時得25歲、算是入世未深嘅後生女嘅弱點去進行,例如黃台仰被捕搜獲Viagra,質問同游蕙禎「係咪同佢用」。總括而言都係進行人身攻擊,以削弱游蕙禎嘅信心為目標。

林依麗响嗰段期間成日講「義德道」,佢同黃毓民係乜嘢關係呼之欲出;何志光表面同黃毓民係仇家,但所謂「政治嘅嘢從來都係交易」,兩條友有乜 Deal 就不得而知。只不過何志光「砌」游蕙禎嘅Air-time 多過炮打黃毓民,就無可能唔惹起懷疑係咪有 Deal。至於李泳漢,又是表面睇係一條傻仔,可是佢老母施明同芒果佬幾十年私交,港燦們睇咁多娛樂版都係廢。

無錯,仲未引證到宗教集團同共匪嘅關連所在。只是回帶去返鄭永健賄選案,就會搵到端倪。

之前我已經披露過鄭永健被捕嘅來龍去脈,與及鄭永健同劉迺強可有何連接;另外亦提到游蕙禎鏟除鄭永健嘅效果係「無疑摧毁張曉明透過劉廼強父子進行嘅大茶飯」(詳見延伸閱讀清單)。歷史對照就是有如李光耀响1962年公投後清剿馬共。咁嘅級數,支那共匪自然要重手對付啦。而鄭永健潛伏於青政好一段日子,游蕙禎嘅競選團隊亦同佢朝夕相對,點都掌握到游蕙禎嘅個性。四條名單無呢啲情報,點可能攻擊得佢咁準確呀!

另一個要分析嘅「花生位」,就是「選民是白痴,以為係本土派」。

老實講,小弟一早講咗「芒果菊花白雲教」呢個事實,但個個都唔信。我嘅觀察並唔係「永續基本法」呢啲柒到爆炸嘅論述,而係支那共匪黨史係充斥住呢啲「派人扮演反對者」進行引蛇出洞的事跡。
1957年「反右運動」就係人都讀過,但背景就無乜人知道。1956年,毛澤東透過中宣部部長陸定一先行「點火」,再策動學生、農村村委等向毛匪「進諫」,促成大鳴大放呢場運動。引晒鄧小平、習仲勛等開明派寫嘢講嘢,為一年後的反右運動埋下伏線。

文革又是係人都讀過 (皮毛嗰層)。文革嘅起因其實要追溯到1962年的「七千人大會」。呢場會議通過由周恩來、陳雲、薄一波等21人組成委員會,「調查」大躍進以來嘅失誤。撰寫嘅報告都係大肆批評毛澤東好大喜功、禍國殃民。毛匪「搜集」咗呢班人嘅「罪狀」都未有即刻郁手清算。响1965年安排夏衍、吴晗、廖沫沙、孟超和唐弢在《人民日報》撰寫〈長短錄〉專欄。唔少文章談及如何吸取大躍進嘅教訓,同探討如何收復大躍進導致嘅政治同經濟危機,引出海量毛澤東所指嘅「反動派」連環發炮。毛匪見「夠料」咯,咪吹雞發動文革囉。除咗周恩來識歸邊之外,陳雲、薄一波、習仲勛,以至夏衍、吴晗、廖沫沙、孟超、唐弢,响文革都被批鬥 (鬥薄一波嘅主將正是佢個仔薄熙來)。
熱普城招攬同煽惑群眾手法,以至打擊對手嘅招數,與及人物做事風格,完完全全係重演緊呢(最少)兩段支那共匪黨史。亦所以要抽水:你估小弟亂吹一通老作架?!

再抽水咁講,要稍為準確少少了解香港當前嘅政治形勢,研讀「中國歷史」課本以外有關支那共匪嘅歷史,係必須的。

後記:要試驗芒果佬係乜頭乜路,唔駛用劍嘅。拎以下呢張相去請教佢「呢度係乜嘢地方嚟架?講下啲故仔我聽吖!」就得架喇。


延伸閱讀
是的,統監府張曉明大報復
劉迺強你都對得住黨咯
李光耀都俾人傳係馬共

返回主頁






沒有留言: