__

__

買咗HX UO 機票準備唔駛出發



港燦成日都想逃離「地獄」抖抖氣。又港燦特質之一,就是貪圖小便宜。香港航空及香港快運開檔以來,機票價錢的確相比其他航空公司便宜,吸引到一眾嘅港燦幫襯。但每當HX UO flight delay 到無晒影,就 FB 出 Post 發晒爛咋,完全忘記何謂一分錢一分貨嘅定律。當然,更唔會知道 HX UO 母公司係支那共匪嘅海南航空集團,根本就唔係香港公司。一隻二隻燦盲中中玩狗衝,出事真係無得賴人。


近幾週有關海南航空集團嘅消息滿天飛,全部都係同海航財政有關。美國銀行(Bank of America)繼 Citibank 同Morgan Stanley 基於對客戶背景懷疑,即所謂 Know Your Client (KYC) 問題,終止對海南航空有關的交易。而涉及財金機構的「交易」除咗股權買賣之外,仲有融資借貸、抵押擔保更是涉及到營運周轉。即係海南航空有周轉不寧的話,呢三間金融機構必定唔會幫拖。

銀行始終係打開門口做生意,學港燦話齋「睇錢份上」。依家有生意都唔做,就必定係有「找唔到數」風險考慮。所謂KYC問題就認為呢間公司在背景方面等人事因素形成嘅償還能力存疑。海南航空後台直追上去就去到王歧山,已經不是秘密。重點係王歧山同佢啲馬仔利用間航空公司做啲乜無人知,走資就肯定架喇,但仲可能隨時涉及軍事科技呢類敏感事情,從政治角度點可能唔俾美帝走狗、西方列強搞。亦因此成為質疑海南航空「找數」存在風險嘅因素之一。

前日海航集團主動披露大股東係所謂慈善基金,以為可以借「慈善」二字進行洗底。但慈善機構的行政費用比例,從來都係一個值得關注嘅問題,除咗反映該慈善機構嘅運作的正常程度之外,亦引證一個慈善機構是否Cap 水為實。引伸到海南航空的股東,不單產生同類嘅懷疑,Bloomberg 的報導更質疑該所謂慈善基金可會對海南航空集團的財政構成壓力、能否有效使公司持續經營。「洗底」不成仲俾人打多兩拳,海航集團真係隨時係咁先。

海南航空的營運情況就不得而知,但 HX UO 亂到九彩就莫講話港燦們有苦自己知,日日 Delay 嘅成因之一,係機組及航班編排將啲飛機用到盡,Landed 之後兩小時之內一定要飛返上天。又無後備機隊,兼且大部份航線都係往來共匪治區。而匪區日日「空管」,就算朝早0700 準時起飛,但「回頭」delay 半個鐘,跟住大約中午嗰班機咪要押後最少20分鐘先飛到囉。若果共匪黨軍唔生性又嚟「空管」,再Delay多一頭半個鐘,傍晚班機咪......

證明咗 HX UO 其實比因航更管理不善,但都未係死穴。置頂張相一望就知係响停機坪影,是出自小弟手筆。

小弟過去曾經在機場工作長達接近5年,見證住HX UO 開檔,更見過唔少 Delay 的混亂場面。除咗匪區蝗蟲發爛咋大叫「你們應該賠」之外,更試過有兩次HX UO 大半日一隻機都無起過,傳聞原因係油公司追數而決定唔同 HX UO 入油。

當然,傳聞嘅嘢都係得個傳字,但HX UO 試過欠機管局錢,就通晒天。即是可以理解到HX UO 以至海航集團存在「有拖無欠」甚至「有借無還」嘅習性。如今海南航空俾最少三間銀行Stop financial support,KYC 問題亦必定會蔓延,進一步惡化財政狀況。若真係出現財困,唔好話過境費無找數俾外國勢力禁止飛越FIR,剩係「無油入」嘅傳聞重演都已經足夠玩死。

更無法迴避的,是支那共匪派系鬥爭會搞出乜嘢大頭佛,就算未支爆,財金機構隨時因為 KYC 而停止對海航嘅財政支援,仲可能會係短期內發生。買咗HX UO 機票的各位港燦們真係好自為知,準備好時間思考「貪字得個貧」係乜嘢道理!

返回主頁



沒有留言: