__

__

黃世澤著草?陳雲小心講嘢!



陳雲尋晚在 Facebook 爆大鑊 (好似係) 黃世澤「走佬」去咗德國,狠批佢出賣香港人、出賣舊年立法會選舉的獨派候選人/當選但被支那共匪 (主要係張曉明) DQ 嘅議員。我睇完真係笑咗囉。

講世澤兄去德國嘅真相之前,可以同大家講,2017年以嚟,小弟「踢」咗最少三個人離開香港,第4,5,6.... 個are coming to town。

「踢」人走背後嘅理念就是 Dunkirk,大撤退是也!為何會有如「大撤退」嘅想法,宏觀的立場可詳讀《香港人無謂再為港燦嘥精神,走啦》一文。要 Summarized 簡單講,就係「留低都無乜可能改變到香港嘅局勢」,不如「留得青山在」保存個人實力等待時機到臨重新再為香港付出好過。

可以順帶一提,其中一位被我「踢」走的朋友,原本都有抑鬱症。雖然醫學判斷程度比我輕 (他是3.5 - 4級;我是4.5級 ─ 開始有自殺傾向),但他响香港的生活狀況令到病情反覆。但到咗當地幾個月之後,已經唔駛再點食血清素等藥物。唔只證明我「踢」佢走係正確決定,更證明香港現況真係會使人「痴線」。

我可以話俾大家知,黃世澤去咗德國,係小弟「踢」嘅三個人其中一個!
你哋無眼花,黃世澤就係我「一腳伸佢走」的!

我「踢」佢走,Dunkirk 係元素。但要「踢」一個人走,既要因應時機,還要考慮「開飯」問題。而世澤去德國嘅目的,主要是生意。
係,你哋無眼花,係生意, 做飯桶成日講嘅「可恥的資本家」。
商業原則之下不便透露係乜嘢生意,只能夠小弟同時以人頭 + 龜頭擔保係正當合法嘅生意。

除咗生意夥伴,計埋小弟自己,全香港只得3個人知道世澤兄去咗德國嘅目的同因由!

之所以揀世澤兄嚟「踢」,原因就是佢嗰本因為支那共匪周恩來响1955年同印尼政府簽訂嘅「不承認雙重國籍協議」而取得嘅British Citizen 護照。唔「踢」佢去大英祖國而係德國,純粹因為盤生意計劃嘅需要。佢如何取得德國居留權,請詳細研究 Treaty of Lisbon 2007 同埋 Directive 2004/38/EC,唔好要小弟或世澤兄耗費時間了。

陳雲唔單只唔知道到底發生乜嘢事,更是全無意識 Find out 真相,只圖手到拿來有位入攝「鳩 Spin」。佢為乜咁做,請自行參透。

再順帶而從另一角度提醒,陳雲在1990年代留學德國哥廷根大學 (Georg-August-University of Göttingen) ,响嗰個年代一個香港人要留响德國並非容易嘅事;佢留學德國期間曾擔任中國民主聯合陣線 (Alliance for a Democratic China)德國分部主席。响統稱「後六四時期」參與咁敏感嘅政治活動,德國聯邦政府內政部無可能無佢嘅個人情報檔案。奉勸佢都係小心啲講嘢,一係就盡快入青山醫院拎返個 Medical record 等到時可以做抗辯或求情理據。

最後,奉勸一眾「白雲教」信徒自己選擇仲係咪要飲陳雲啲迷湯。不過,以小弟曾讀過基督教神學去睇,「宗教」係會使人失去理智的!同時向「非教徒」贈兩句:
賭馬都要自己刨馬經,聽咁多山埃盞輸鳩死你!
問當事人係知道真相嘅唯一方法。

返回主頁

沒有留言: