__

__

香港同加泰隆尼亞係唇齒相依



加泰隆尼亞獨立公投的投票正在進行。馬德里中央政府派出警察大肆破壞公投票站等鎮壓手段 (BBC 報導)。


加泰隆尼亞同西班牙中央政府關係勢成水火嘅成因眾多而繁複,語言同文化當然係重點,亦係加泰人多番發動獨立運動嘅論述基石。要稍加深理解加泰隆尼亞同馬德里嘅恩怨,必定要數返去大獨裁者佛朗哥(Francisco Franco)。佢又係以社會主義為名實行專制獨裁統治,中央集權控制地方。但古今中外歷史都記載個別實力較強嘅地方區域要不是受到打壓迫逼就是被榨取資源及收益,然後促成地方與中央的交惡。佛朗哥亦係採取高壓嘅管治手法,控制意識形態就是必然,其中之一當然係壓制加泰語文嘅存在空間,佛朗哥時期(1939-1975)禁止加泰地區學校教授加泰語。

但又所謂「政治離不開利益問題」,雖然西班牙紅酒最主要出產地是Castilla-La Mancha,加泰隆尼亞嘅農業產值佔全國只佔約3%,但就有唔少各類型工業,例如香港人會接觸到嘅Beulas、Noge SL 旅遊巴士,車迷會認識嘅曾經以柴油賽車揚威 WTCC 房車賽嘅SEAT (讀Si-et) 車廠,被喻為「歐洲四大汽車生產基地」之一。


除咗汽車,仲有簡稱CAF 的Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles, S.A.。乜來的?港鐵東涌線同機場快線列車就是 CAF 出品。

另外,加泰仲有成衣、製藥等輕工業。2013年加泰嘅生產總值高達逾 EURO 2000億,佔西班牙全國生產總值約20%,係西班牙經濟嘅重要支柱之一 (另一個係同樣長年爭取獨立嘅巴斯克 Basque)。單睇呢堆數字,加泰隆尼亞 (加埋巴斯克) 彷彿被馬德里中央要求「養」住成個西班牙,再加埋佛朗哥時期嘅意識形態打壓延續逾40年無停止過,試問加泰人點可能唔同西班牙反枱!或反過來,馬德里中央點可能唔會鐵腕對付加獨公投,派出警察大肆破壞公投票站等鎮壓手段。

香港的球賽出現 HONG KONG IS NOT CHINA 標語,源自西甲賽事巴塞隆拿出賽時球迷高舉 CATALONIA IS NOT SPAIN,就係人都知。但試將加泰面對西班牙嘅打壓、以至西班牙過去歷史嘅醜惡事,對比支那共匪對香港嘅所作所為,會發現好多共通點。

例如不論港燦定香港人最重視嘅經濟活動。雖然香港並沒有資源可以俾支那共匪榨取,但自共匪治區1979年「開放改革」開始,就不斷削弱香港嘅經濟自主能力。最顯見嘅例子莫過於「工廠北移」,藉「吸收」香港工業逐步形成97後香港在經濟上要依賴支那嘅局面。產生類似西班牙政府圖藉「吸收」加泰隆尼亞經濟達至控制地方嘅效果。

控制社會意識形態方面,最容易比較嘅莫過於「普教中」。與佛朗哥禁止教授加泰語直頭同一套戲碼,呢個唔駛多講。仲有嘅係佛朗哥將自己塑造成救世主,然後藉分配利益養活一堆跟尾狗、應聲蟲,就有如支那共匪養活民建聯、鼠王芬、何君堯一類仆街。除可以見到支那共匪同西班牙一樣咁仆街之外,更引證鏟除班土共、五毛係絕對必須。

論西班牙在歷史上嘅仆街事,不得不提殖民擴張歷史。西班牙殖民同葡萄牙一樣都係「山賊」,為搶奪佔地資源不擇手段。除咗一如葡國佬採取高壓管治控制殖民地人民、利用宗教進行洗腦「引誘」人民歸順之外,仲有就係以「非我族者其心必異」的思想為基礎,在殖民地大肆強姦當地婦女,仲要唔係洩慾就算而係「打種」。其中墨西哥同菲律賓嘅情況最為嚴重。

為何要提到西班牙殖民嘅強姦史?無錯,支那共匪並沒有在香港進行相同嘅侵略所為,但就做咗唔少異曲同工嘅事出嚟。例如催生「港女」、「毒男」呢類 terms,產生港人男女之間互不信任嘅社會氣氛,並成為隨後提到嘅事情嘅基礎。

調整土地同住屋嘅政策,例如取消租務管制、調整公屋申請資格在不合理水平等,提高港男港女「築巢」扑嘢嘅難度。呢個相信好多人都明白。另外的有一個無乜人為意但又不自覺地墮入「圈套」的,就是推動「婚禮產業化」。


表面上只是經濟活動,但實際上既是提高在經濟上結婚嘅門檻,亦因為「產業化」建構出一套「婚禮客觀標準」,add-on 女性普遍總對結婚有唔少幻想/渴望,成為「港女」呢個 terms 得以發揚光大嘅催化劑。另一方面,衍生出大量 add-on 於小農基因看待婚禮嘅繁文縟節嘅「產業化活動」嘅事情,使一對戀人為咗「客觀標準」嘅結婚安排搞到一頭煙,產生磨擦拗撬哎霎大有人在,甚至(大吉利是) 婚事告吹。

同時地,因為「毒男」認為「港女」對愛情、結婚的想法吹毛求疵,又因為工作關係,以至匪區(尤其是東莞)聲色犬馬事情,使港男「大開眼界」以為「大陸妹」無港女咁麻煩,就不斷產生跨境婚姻。連同小農基因之「不孝有三,無後為大」促使班阿叔阿伯去匪區充大頭鬼迎娶村姑...... 哪不就是產生「西班牙強姦史」相同嘅效果嗎?仲有產生「家庭團聚」加劇香港嘅住屋問題,即是又返到去「築巢」扑嘢嘅問題,還可見支那共匪比西班牙更加之仆街!

所以,香港人响今日除咗要紀念2012年南丫島海難之外,仲要關注加泰隆尼亞獨立公投嘅消息,甚至該支持加泰人爭取獨立。

後記:
1. 香港嘅獨派曾提出進行公投,支那共匪極力反對。說穿了同西班牙中央政府一樣「驚輸」;
2. 佔中發起人之一陳健民教授曾在1980年代提出香港要進行主權公投,但遭吳志森等人反對。呢班人唔跪玻璃就可視為共匪、或起碼是共匪同道看待;
3. 左賊、飯桶成日開口埋口「香港中國不容分割」,喪鬧否定「建設民主中國」,呢幾日全部鵪鶉。不過社會主義行動响9.28三週年竟然抽加獨水,除咗證明鄧美晶呢堆正一「社運乞兒」之外,亦證明支教民體系大一統主義是不爭的事實。


返回主頁

沒有留言: