__

__

香港特別行政區Game Over



英國保守黨人權委員會羅哲思 (Benedict Rogers) 被支那共匪拒絕入境香港,支那外交部話係「外交事件」,果然餘波未了。

先有香港總督彭定康去信林鄭月娥,字裡行間質問林門鄭氏會否禁止彭督入境香港,事隔一週林鄭似乎仲未應機;跟住英國政府响日前傳召中共駐英大使抦鑊甘,再跟住首相文翠姍都講兩句敦促支那共匪唔好唔記得香港係實行一國兩制。

支那共匪似乎仲未識死,外交部發言人陸慷尋日 (20OCT) 再講「香港事務純屬中國內政,中方不會允許任何外國政府、機構和個人,以任何方式干涉內政」,並透露共匪暴政已傳召英國駐北京大使「就近來一系列錯誤言論提出嚴正交涉」。雖然無講同英使「照肺」嘅具體內容,但可以以陸慷嘅廢話推斷,離不開「香港是中国內政」之意。

共匪或者以為擺出聲大大姿態,諗住可以壓住英國政府就好威威,迫英國收聲、鎮住香港嘅獨派/歸英派。但查實由「外交事件」開始已經犯咗一個大錯 ── 羅哲思沒有官位,只是一介「草民」,但支那共匪自爆成件事係佢哋操作,即係違反咗《基本法》第22及154條。揸正嚟做《中英聯合聲明》已經作廢,支那共匪對香港嘅主權同管治可以Bye Bye。只不過要拗的話,支那同英國對羅哲思訪港有不同嘅 Interpretations,姑同仲可以拗餐懵有排未收工。

但共匪外交部再次公開講「香港是中国內政」,即係再一次擺出當聯合聲明唔存在嘅姿態,已經成為英國政府可以捉住有排玩嘅把柄,但「已傳召英國駐北京大使」呢一下簡直係拎起用作割脈嘅刀片開始自殺。

「傳召大使」呢個動作等如傳達官方訊息,傳召「照肺」時講嘅每一句說話不單是 Official Record,更加係 Diplomatic, legally record,向英使講嘅每句說話甚至每隻字都係中華人民共和國政府嘅立場。即係話如果照陸慷嘅廢話推斷無錯,即係中共正式向英國政府表明「香港嘅事唔關你英國嘅事」,意即 (正式用詞) 「中華人民共和國政府已不承認《中英聯合聲明》的有效」,形同中共已向英國政府宣佈單方面廢除《中英聯合聲明》呀!

支那共匪嘅盤算同考慮出發點就是將香港「全面接管」,加埋習近平話要貫徹落實中央對香港特區嘅管治,就是有如宣告《基本法》第18條「在香港實施全國性法律」。但《中英聯合聲明》好清楚的是一份由中華人民共和國及聯合王國簽訂、並在聯合國備案的國際條約,將之廢除的後果就有如游蕙禎MP 舊年去信英國國會要求引用《維也納公約法條約》恢復行使香港嘅主權同管治。

比較支那共匪嘅妄想同國際標準處理條約失效嘅做法,假設傳召英國駐北京大使的「照肺」內容嘅推斷無錯的話,中共同英國就爭奪香港正式揭開戰幔。會否有軍事行動就唔敢講,但「咀炮」槍林彈雨就必定發生。香港無法控制中英雙方點打法,但就避唔到土共五毛、支教民同左賊會與獨派/歸英派嘅連番惡鬥,更濕滯嘅係共遍香港人,尤其是港燦唔只因為「英國佬仲點會理香港」嘅思維助長土共五毛、支教民同左賊嘅氣燄,仲因為絕大多數港人 (唔好話燦) 無國際視野,唔知道英國同支那早已準備為香港大打出手而全無本該要有嘅心理準備,隨時搞到有如火場入面被困嘅災民,增加獨派/歸英派嘅困難。

無論小弟嘅推斷是否「烏鴉口」,香港响中共殖民20年嘅光景已經被破壞到爛溶溶,英國亦對香港有不容推卸嘅責任,香港人之前幾「矇」以至「懵」都好,英中兩國 Action 的話,真係要識得做該做嘅事,唔好再陪支教民發啲乜嘢千秋大夢喇!

返回主頁

沒有留言: