__

__

2018 唔到你唔怕



無可避免,2018 都會係用個亂字嚟開始。

無錯,2017 我都話「得個『亂』字」,也的確港燦幼稚思想看待「亂」字的騷亂、暴動之類嘅事一單都無發生過;連「支爆」都仲未真係爆,但「江系會繼續在香港搞局,且會有咁亂得咁亂」,稍有丁點政治常識嘅都會認同講中咗,剩係一單立法會修改議事規則都已經夠,更莫講話一地兩檢李飛索K一言九鼎、DQ2演變到DQ6、黃之鋒羅冠聰要入冊。所以唔好話我鳩噏亂吹。

「支爆」的確客觀上仲未爆,但港燦貪平成日幫襯嘅 HX UO 母公司海南航空「國庫空虛」根本已成定局,只要是但一間銀行call loan,咁就唔只港燦邊度都唔駛去,亦會係支爆的開幕式。順手講,小弟係打死都唔搭廚叉U噢,就是 HX 曾經開香港直航古晉我都情願搭 SQ 經新加坡轉機返鄉下,唔單只係支那共匪拎香港「掛羊頭」而成政治因素,更是知道兩間航空公司唔知幾時突然無先兆死亡呀。

另外「謎網50」涉及嘅公司絕大部份都同中國有關,而康宏財務主要大股東富邦銀行後面係台北市政府,現任台北市長係乜水呀?柯P 點會唔插一刀呀,咪玩啦!姑且陰謀論一啲講,任亮憲老豆任善寧係資深國民黨黨員,點解 Mr. Five Minutes 會俾人爆,慢慢諗下 N 個可能性啦。

今日00:01起,支那匪區銀行戶口境外提款上限收緊至每年100,000人民幣。呢個新政嘅目的就係阻截資金外流。為乜事要阻截資金外流?唔係防止境內流動現金不足導致扯高息率,加重借貸成本催化「支爆」咁係乜呢!「支爆」唔係未到,係已經到咗,只是習仲勛個仔千方百計盡最後努力「拖得幾耐就幾耐」咁解咋!仲係睇唔到「支爆到了」甚至唔信會「支爆」,真係幫你哋啲港燦唔到囉。

舊年仲有講「馬爆」呢個point,但亦的確柔佛州目前仲係馬來西亞聯邦十三州之一。但前文《馬爆在即,柔佛真係準備率先走》 羅列咗大量柔佛脫離大馬聯邦嘅訊號且去意已決。仲有的, 2017-10-14 柔佛蘇丹依布拉欣陛下宣佈柔佛州伊斯蘭宗教局與聯邦伊斯蘭發展局中斷往來,以馬來西亞「宗教高於政府」嘅政治形態嚟講,柔佛蘇丹呢個決定形同宣佈咗獨立,只欠「國際標準」的政府官式宣告 (Government official announcement)脫離馬來西亞聯邦。簡單講,柔佛步向獨立已是無法逆轉的定局。

仲要等幾耐,我真係答你唔到。不過,2017-12-11 依布拉欣陛下在皇宮接見新加坡內政部長尚穆根。外交會面不是見外交官員而是見內政部長?! 搞乜嘢?自行參透啦。

姑且講多少少,柔佛獨立之意於「馬爆」都未係最刺激,砂朥越獨立/歸英之意雖然斬斷巫統財政水源,但都只係「放血」,同時包圍住憲政首都吉隆坡及行政首都布城嘅雪蘭莪州如果都走的話,就直情係斬頭嗰隻。

點解係「斬頭」?吉隆坡同布城在法理上為聯邦直轄區,但地理上被雪蘭莪州包圍。萬一雪蘭莪獨立,兩個首都都被封鎖晒,就算馬來西亞聯邦憲政勉強延續,都出現憲政危機。不過最大鑊嘅係吉隆坡同布城原本係雪蘭莪「自古以來」領土,納吉老豆拉薩 (Abdul Razak) 1974年率領巫統响國會通過法案將吉隆坡「升格」聯邦直轄區,馬哈迪就在2001年將布城「升格」。通俗嘅講法要雪蘭莪「割讓領土」。你估雪蘭莪蘇丹沙拉弗丁殿下發難的話唔會順手收回吉隆坡同布城嘅領土主權呀!到時馬來西亞聯邦憲政及行政首都全部無晒,成個馬來西亞正式散鳩晒。

雖然雪蘭莪未有明顯離意,但沙拉弗丁殿下在2017下半年多次炮轟大馬聯邦嘅宗教事務,更解除鼓吹「強姦9歲女童」的查米漢在雪州講道執照「炒魷」,反映沙拉弗丁殿下就算唔係同柔佛蘇丹同一陣線,都會係近似甚至相同諗法。

雪州政府於2017-11-13突然宣佈全州所有政府部門停止訂閱《馬來前鋒報》及《每日新聞》兩份巫統「黨報」,斷巫統「水源」都其次 (反正都唔係多收入),雪州政府有如表態拒絕接收巫統輿論先至事大。加上沙拉弗丁殿下親自表揚讚賞公正黨執政雪州將政府財政止蝕,如果你係蘇丹,點會唔諗下前路仲係咪要痴住巫統。

花咁多篇幅講「馬爆」,一方面係引伸返因為「中国最大海外投資就在大馬」及「馬來西亞最大外來投資來自中国」,點出「馬爆」勢必禍延至「支爆」危機的存在,順便為有睇開小弟嘢嘅讀者更新消息「馬爆」危機已經擴大到超乎想像,爆起上嚟可以將巫統一鋪清袋,然後支那共匪啲錢就「係咁先」。另一方面係香港傳媒就馬來西亞政局嘅報導近乎零,所謂「傳媒唔講咪由我講囉」,等袁花蟹之類嘅仆街唔好以為「唔報就無人知」兼向支那共匪「嚇鬼」。

同香港有直接關連嘅國際政治因素當然有啦,首推嘅梗係何志平在美國被捕。佢會否同美國司法部「講掂數」然後爆料嘅可能性係存在,但爆咗料之後唔好掛住食花生,因為爆料內容必定涉及香港,甚至由「建華之亂」以嚟嘅香港特區政府都牽涉其中。美國為首嘅「西方列強」亦必定採取針對香港嘅行動,對香港實施更嚴緊嘅外匯監管應該無走雞,甚至以徹查政府參與清洗黑錢「入侵」香港司法系統亦有可能。斷估袁匪國強都因為聞到呢陣,唔想俾可恥美帝走狗紙老虎「嚴刑拷問」而急於著草。

至於响歐洲同英國方面,唔好仲係「英國佬走咗就唔會理香港」,因為歐盟里斯本條約制訂嘅自由行動權利,Brexit 衍生英籍公民在歐盟地區居留如何處理,係其中一項極度棘手到近乎無法解決嘅問題。而因為條約本身並沒有相應英國國籍分類嘅條文,歐盟因此 defecto 承認 BNO 在歐盟的居留權。當前有近七萬個 BNO 港人在歐盟成員國合法居留,Brexit 將導致呢班人一係變無主孤魂然後由英國「接返走」,一係就被正式入籍居留國。再因為條約在法理上的涵蓋範圍衍生到要同時處理其餘合資格 BNO 港人嘅國籍。

不過,北愛爾蘭同愛爾蘭要求不設邊境管制嘅問題更加複雜。倫敦一係冒住新芬黨重整武裝風險為完成脫歐設立邊境管制;一係零零舍舍北愛「留歐」搞出怪胎,俾北愛居民有一個可自由進出歐盟嘅國籍身份。如果英國採取後者做法,歐盟又會問返「咁BNO、BOTC.....之類想點樣處理」

英國政府最終會點做尚是未知之數,但英國時間1月16日,國會就會展開脫歐法案辯論,到時自有分曉。不過當日仲有一場口頭質詢環節 ── British Indian Ocean Territory (Citizenship)



BIOC 可理解為 BOTC 之下嘅一種國籍,同 BNO 一樣是 Brexit 要處理嘅事情。想知英國政府玩乜,香港時間1月16日傍晚留意 Parliament TV 直播囉。但別忘記港督彭定康曾公開表明會提交私人法案俾 BNO 有英國居留權,隨時嚟緊呢兩星期有好戲上演。

夠亂未?如果再分析埋中国 vs 東盟對訣南沙群島呢啲支那共匪自以為好威好打得嘅憨鳩事、仲有北韓問題衍生對北京嘅影響,再引伸到點樣同香港有關,大家應該「食安眠藥都瞓唔著」。

姑且大迷信一點,所謂天意早定,驚都無用。或者繼而以佛家的因果作說,今天亂局皆因港人當年盲信「民主回歸」而致。或者以毛匪澤東的唯物論去講,港燦被成功培養出政治潔癖,使港共傀儡政權同支那共匪主子無限座大,咪得出今日中国之危局而勢將「燒返香港自己後欄」囉。

返回主頁

沒有留言: